Şeful serviciilor de informaţii americane: China este "iritată" de acţiunile Coreei de Nord

China pare "iritată" de provocările aliatului său nord-coreean însă nu caută să abandoneze susţinerea sa faţă de regimul pe care vrea să îl menţină ca un "stat-tampon" la frontierele sale, a afirmat joi şeful serviciilor de informaţii americane, James Clapper.

235 afișări
Imaginea articolului Şeful serviciilor de informaţii americane: China este "iritată" de acţiunile Coreei de Nord

Şeful serviciilor de informaţii americane: China este "iritată" de acţiunile Coreei de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"China are o nouă echipă de conducere iar indicaţiile pe care le avem arată că aceasta este destul de iritată de comportamentul şi retorica războinică a lui Kim Jong-un", a declarat directorul naţional al informaţiilor (DNI), James Clapper, în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

DNI, care supervizează cele 16 agenţii de informaţii americane, a recunoscut că este dificil de ştiut dacă tânărul lider nord-coreean va urma calea tatălui său în relaţiile cu Beijing, care deţine o influenţă enormă asupra economiei Coreei de Nord.

"Contrar tatălui său, cred că el subestimează iritarea şi jena Chinei la adresa sa", a apreciat Clapper.

Cu toate acestea, China nu va permite în niciun caz înlăturarea regimului de la Phenian, conform acestuia.

Cel mai rău scenariu pentru Beijing ar fi prăbuşirea acestuia care "ar facilita unificarea Coreei" sub egida Sudului, plasând astfel un aliat al Statelor Unite la frontiera chineză.

"Din punct de vedere geopolitic, China este foarte sensibilă la faptul de a avea un stat-tampon prin Coreea de Nord", a explicat acesta.

Această audiere a mai demostrat că Kim Jong-un rămâne, în esenţă, o enigmă pentru agenţiile de informaţii americane.

"Nu putem spune cum se va comporta deoarece este imprevizibil", a apreciat Clapper, pentru care Kim Jong-un pare mai dispus să întreprindă "acţiuni agresive" decât tatăl său Kim Jong-il, care a decedat la sfârşitului lui 2011.

"În general tatăl său provoca iar apoi calma lucrurile. Încă nu am văzut asta cu Kim Jong-un", a notat şeful informaţiilor americane, apreciind că acesta va căuta fără îndoială să îşi "consolideze şi să îşi afirme puterea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici