Senatori americani îi cer lui Viktor Orban să renunţe la construirea unui monument controversat

Un număr de 30 de senatori şi congresmani evrei americani îi cer premierului ungar Viktor Orban să renunţe la proiectul vizând construirea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei naziste a Ungariei, în 1944, relatează MTI.

244 afișări
Imaginea articolului Senatori americani îi cer lui Viktor Orban să renunţe la construirea unui monument controversat

Viktor Orban (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-o scrisoare publicată pe site-ul Congresului Mondial al Evreilor, cei 30 de senatori şi congresmeni americani îşi exprimă "profunda îngrijorare în legătura cu decizia Guvernului ungar de a continua proiectul controversat al construirii monumentului în vederea comemorării tragediilor suferite în Ungaria sub ocupaţia nazistă".

"Ocupaţia nazistă a Ungariei a reprezentat un moment îngrozitor în istoria ţării, provocând suferinţe inimaginabile şi tragedii pentru milioane de oameni nevinovaţi. În Ungaria, au existat persoane care i-au sprijinit activ pe cei care au fost perscutaţi de nazişti, dar nu poate fi ignorat faptul că o bună parte a populaţiei a participat de bunăvoie la activităţi naziste, inclusiv deportarea evreilor", se afirmă în scrisoare.

Situaţia intervine în condiţiile în care Ungaria urmează să preia preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Rememorarea Holocaustului şi pe fondul ascensiunii partidului Jobbik, "format în mare parte pe baza ideologiei antisemite", arată semnatarii scrisorii.

Potrivit criticilor, proiectul neagă responsabilitatea Ungariei în moartea a 500.000 de evrei ungari.

Premierul Viktor Orban, care a obţinut un al doilea mandat în fruntea Guvernului, a promis recent că nu va continua proiectul înainte de a discuta cu reprezentanţi ai organizaţiei Mazsihisz.

Totuşi, lucrările de construire a monumentului au început în aprilie, provocând manifestaţii.

Memorialul reprezintă Ungaria sub forma unui înger atacat de un vultur, care ar fi simbolul Germaniei. Inaugurarea sa este prevăzută să aibă loc la 31 mai, cu ocazia comemorărilor oficiale a 70 de ani de la invadarea Ungariei de către Germania nazistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici