Serviciile secrete norvegiene susţin că NU ar fi putut împiedica masacrul comis de Anders Breivik

Serviciile secrete norvegiene (PST) au explicat vineri că nu ar fi putut să îl împiedice pe Anders Behring Breivik să comită masacrul din iulie, chiar dacă ar fi urmărit această pistă după ce au fost informaţi că acesta a cumpărat produse chimice cu care se putea asambla o bombă.

327 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete norvegiene susţin că NU ar fi putut împiedica masacrul comis de Anders Breivik

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am fi descoperit planurile lui Behring Breivik dacă am fi anchetat aceste informaţii în mod convenţional. Nu este ilegal să cumperi aceste produse chimice", a afirmat directorul interimar al PST, Robert Berg.

Serviciile informaţii norvegiene au fost criticate pentru că nu au putut împiedica explozia şi atacul armat comise la 22 iulie de Behring Breivik şi soldate în total cu 77 de morţi.

Vămile norvegiene au transmis PST o listă de nume de persoane, între care figura şi Behring Breivik, ce cumpăraseră de pe Internet produse chimice care puteau fi folosite la fabricarea unei bombe.

Dar PST nu a anchetat deoarece Behring Breivik, care se prezenta ca un ideolog în război cu multiculturalismul şi "invazia musulmană" a Europei, nu figura în propriul fişier.

"Chiar dacă am fi făcut o prioritate din această anchetă (pe lista numelor transmise de vămi, n.red.), cercerile noastre nu ar fi condus la nimic nou în privinţa lui Behring Breivik", a insistat Berg.

"Era, din punctul nostru de vedere, un terorist care acţiona singur (...) El şi-a planificat actele de terorism singur timp de mai mulţi ani şi era extrem de prudent", a adăugat şeful serviciilor de informaţii.

La 22 iulie, Behring Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediile guvernului din Oslo, care a provocat moartea a opt persoane.

Ulterior, el s-a deplasat pe insula Utoeya, la nord-vest de capitala norvegiană unde, deghizat în poliţist, a tras timp de 75 de minute asupra persoanelor participante la o reuniune laburistă, ucigând în total 69 de persoane, majoritatea tineri.

Berg a declarat că "regretă" că PST nu a putut împiedica masacrul.

Joi, poliţia naţională norvegiană şi-a prezentat scuze pentru că nu a putut să îl aresteze pe Behring Breivik mai devreme, în timp ce masacra persoane pe insula Utoeya, recunoscând că ar fi putut fi salvate vieţi omeneşti dacă nu s-ar fi făcut atâtea erori în timpul intervenţiei forţelor de ordine.

"În numele poliţiei norvegiene, vreau să prezint scuze pentru că nu l-am arestat pe Anders Behring Breivik mai devreme", a declarat comisarul poliţiei naţionale Oeystein Maeland, dând publicităţii raportul care subliniază 54 de erori în timpul intervenţiei poliţiei împotriva autorului celor două atacuri soldate în total cu 77 de morţi.

"Este apăsător să ştii că atâtea vieţi omeneşti ar fi putut fi salvate dacă ucigaşul ar fi fost arestat mai devreme", a declarat el în cadrul conferinţei de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici