Seul: Satelitul nord-coreean orbitează în condiţii normale

Satelitul lansat miercuri de Coreea de Nord orbitează în condiţii normale, a anunţat joi Ministerul sud-coreean al Apărării, confirmând aparentul succes al misiunii spaţiale controversate a Phenianului, care a determinat condamnarea acestuia de către Consiliul de Securitate al ONU.

349 afișări
Imaginea articolului Seul: Satelitul nord-coreean orbitează în condiţii normale

Seulul susţine că satelitul nord-coreean orbitează în condiţii normale (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Satelitul instalat pe orbită cu ajutorul unei rachete Unha-3, "orbitează în condiţii normale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Kim Min-Seok, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Misiunea acestui satelit este încă neclară. În general trebuie să treacă două săptămâni pentru a putea şti dacă un satelit este funcţional. Pentru moment, acesta funcţionează în parametri normali", a adăugat acesta.

Coreea de Nord afirmă că rachetele sale cu rază lungă de acţiune sunt folosite pentru lansarea de sateliţi cu scopuri civile. Regimul comunist şi-a apărat miercuri "dreptul legitim" de explorare spaţială în faţa "forţelor ostile" care i-l neagă.

Între timp, Statele Unite şi aliaţii săi au apreciat că este vorba despre un nou test de rachete balistice, după ce rezoluţiile 1718 (2006) şi 1874 (2009) ale ONU au interzis Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

O serie lungă de lansări eşuate a atras după sine un val de sancţiuni pentru Coreea de Nord, începând cu 2006.

Potrivit Institutului Coreean de Cercetare Aerospaţială (Coreea de Sud), satelitul se află la o altitudine cuprinsă între 494 şi 588 de kilometri. Aceste date le confirmă pe cele furnizate de Coreea de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici