Shimon Peres nu crede ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat: Ar fi fost mult mai uşor să fie asasinat cu un glonţ

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a repins marţi ipoteza otrăvirii fostului lider palestinian Yasser Arafat, afirmând că "ar fi fost mult mai uşor" să fie asasinat cu un glonţ.

289 afișări
Imaginea articolului Shimon Peres nu crede ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat: Ar fi fost mult mai uşor să fie asasinat cu un glonţ

Shimon Peres şi Yasser Arafat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Nu cred ipoteza" potrivit căreia Yasser Arafat a fost otrăvit, a declarat Shimon Peres pentru publicaţia mexicană Excelsior, înainte de efectuarea unei vizite de stat în Mexic.

Arafat a murit la data de 11 noiembrie 2004 într-un spital militar din Franţa, iar cauzele morţii sale încă nu au fost elucidate. Numeroşi palestinieni suspectează Israelul, însă statul evreu a negat tot timpul că l-ar fi otrăvit pe Arafat cu ajutorul unor complici din anturajul său.

La începutul lunii noiembrie, analize efectuate în Elveţia şi în Rusia au arătat că fostul lider palestinian nu a murit "de bătrâneţe sau de boală, ci otrăvit". Cu toate acestea, cauza morţii sale încă nu a fost determinată în mod clar.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a solicitat înfiinţarea unei comisii internaţionale de anchetă pentru a face lumină în cazul decesului lui Yasser Arafat. "Noi avem indicii că preşedintele Yasser Arafat nu a murit de bătrâneţe, nici de boală, ci (...) otrăvit", a subliniat el recent într-un interviu acordat AFP.

"Dacă cineva ar fi vrut să scape de Arafat, i-ar fi fost mult mai uşor să o facă cu un glonţ", a apreciat Peres, laureat în anul 1994 cu Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu fostul lider palestinian şi premierul israelian de la acea vreme, Yitzhak Rabin, după semnarea Acordurilor de la Oslo în anul precedent.

Preşedintele israelian, însoţit de oameni de afaceri din ţara sa, a sosit marţi seara în capitala Mexicului, pentru o vizită de cinci zile în acest stat.

Programul lui Peres de miercuri include întrevederi cu omologul său mexican, Enrique Peña Nieto, şi cu magnatul Carlos Slim. În zilele următoare, el va participa la un forum economic Mexic-Israel şi la Salonul internaţional de carte de la Guadalajara, în vestul ţării, la care este invitat de onoare în acest an.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici