Silvio Berlusconi se îndreaptă spre o excludere istorică din Senat, după aproape 20 de ani de prezenţă în Parlament

Fostul şef al Guvernului italian, Silvio Berlusconi, se pregăteşte să fie exclus din Senat miercuri, un sfârşit umilitor după aproape 20 de ani de prezenţă în Parlament.

317 afișări
Imaginea articolului Silvio Berlusconi se îndreaptă spre o excludere istorică din Senat, după aproape 20 de ani de prezenţă în Parlament

Silvio Berlusconi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Votul privind excluderea lui Silvio Berlusconi din Senat va avea loc ca urmare a condamnării definitive a acestuia, pe 1 august, la patru ani de închisoare - dintre care trei intră sub incidenţa unei amnistii - pentru fraudă fiscală. O lege privind asanarea clasei politice italiene, votată în 2012, prevede excluderea pentru o perioadă de şase ani şi inegibilitatea parlamentarilor condamnaţi la închisoare, după votul camerei din care face parte alesul.

Avocaţii şi susţinători ai lui Il Cavaliere, în vârstă de 77 de ani, au făcut totul pentru a întârzia votul privind excluderea sa din Senat. Stânga şi Mişcarea Cinci Stele, condusă de fostul comic Beppe Grillo, - adică cel puţin 165 dintre cei 321 de senatori - sunt în favoarea excluderii lui Berlusconi, astfel încât rezultatul votului este previzibil.

"Aceasta se numeşte o lovitură de stat", a declarat Il Cavaliere sâmbătă, în faţa tinerilor din cadrul partidului său, Forza Italia. "Senatul va vota pentru a se debarasa de şeful de centru-dreapta, după ce a încercat să o facă fără succes timp de 20 de ani", a adăugat el, clamându-şi din nou nevinovăţia.

Berlusconi nu mai face afirmaţii critice la adresa preşedintelui Giorgio Napolitano, în speranţa de a fi graţiat, chiar dacă a refuzat să o ceară.

"Oricare va fi rezultatul votului privind excluderea, o eră se va încheia miercurea viitoare. Silvio Berlusconi nu va mai putea candida. Eu nu cred că el va accepta să fie dat afară de Partidul Democrat (principala formaţiune de stânga), va demisiona cu un minut înainte", a pronosticat vineri Lorenzo Cesa, secretarul partidului democrat-creştin UDC.

Susţinători ai patronului de presă au făcut apel miercuri la o manifestaţie în faţa reşedinţei sale din Roma.

Dar acest "vot dramatic, moment istoric care va marca parcursul legislaturii", potrivit Corriere della Sera, nu ar trebui să antreneze în viitorul apropiat o criză politică majoră care ar destabiliza ţara, aflată în plină recesiune, deoarece Poporul Libertăţii (PdL), condus de Il Cavaliere, s-a scindat în urmă cu două săptămâni în două părţi.

Pe de o parte este Forza Italia, fostul partid al lui Silvio Berlusconi relansat, care regrupează "şoimii" şi ar putea intra oficial în opoziţie în momentul votării bugetului, la începutul săptămânii.

Pe de altă parte este Noul Centru-Dreapta (NCD), fondat de moderaţii conduşi de către fostul succesor al lui Il Cavaliere, vicepreimerul Angelino Alfano, care vor vota împotriva excluderii lui Il Cavaliere, în semn de "loialitate", însă doresc menţinerea Guvernului de coaliţie de centru-stânga al lui Enrico Letta. Voturile lor, adăugate la cele ale stângii, sunt suficiente pentru a asigura o majoritate parlamentară.

Chiar şi exclus din Parlament, Berlusconi va continua să joace un rol politic. Potrivit unui Ipsos, publicat în această lună, Berlusconi s-ar afla în frunte.

Însă incertitudini planează asupra consecinţelor judiciare ale excluderii lui Il Cavaliere.

Berlusconi - deja privat de paşaport din momentul condamnării - a solicitat să efectueze muncă în folosul comunităţii, "o umilire pentru mine şi pentru întreaga ţară", a declarat el. Modalităţile privind executarea pedepsei urmează să fie fixate în câteva luni.

Totodată, el este vizat şi de alte procese. În special Rubygate, în care a fost condamnat în primă instanţă la şapte ani de închisoare, în iunie, pentru trafic de influenţă şi sex cu o prostituată minoră, o pedeapsă suspendată, deoarece a făcut apel. Sau, cel pentru coruperea unui senator, care va începe la 11 februarie.

De asemenea, Il Cavaliere riscă să fie anchetat pentru coruperea unor martori.

Deşi are o vârstă care ar trebui să-l ferească de o eventuală încarcerare, nu este exclus ca Berlusconi să fie plasat în arest, potrivit unor zvonuri. Cotidianul roman Il Messagero specula în această săptămână în legătură cu posibilitatea ca vechiul său prieten, preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în vizită la Roma, să-i ofere un paşaport diplomatic care să-i permită să plece la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici