Siria se apără şi ACUZĂ Franţa de înscenarea atacului cu gaz sarin din regiunea Idlib

Informaţiile oferite de Franţa privind utilizarea gazului sarin în provincia siriană Idlib de către forţele regimului Assad sunt acuzaţii fabricate, parte a unei înscenări, a anunţat joi Ministerul sirian de Externe, relatează site-ul agenţiei SANA.

1593 afișări
Imaginea articolului Siria se apără şi ACUZĂ Franţa de înscenarea atacului cu gaz sarin din regiunea Idlib

Siria acuză Franţa de înscenarea atacului cu gaz sarin din regiunea Idlib

Miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au folosit gaz sarin în provincia Idlib (Khan Sheikhoun), potrivit probelor obţinute de către serviciile de informaţii din Franţa.

"Republica Arabă Siriană condamnă campania frenetică de inducere în eroare, de minciuni şi bazată pe acuzaţii fabricate lansate de către ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, referitoare la crimele din Khan Sheikhoun. Aceste acuzaţii arată fără dubiu implicarea Franţei în pregătirea acestor crime, în cadrul parteneriatului privind agresiunea asupra Siriei", se arată în comunicatul diplomaţiei de la Damasc.

Ministerul sirian de Externe apreciază că "guvernul francez nu are calificarea sau competenţa pentru a decide ce s-a întâmplat în Khan Sheikhoun şi să prezinte o concluzie, iar minciunile şi acuzaţiile vehiculate reprezintă o încălcare flagrantă a autorizaţiilor organizaţiilor internaţionale specializate, în încercarea de a ascunde adevărul cu privire la această crimă şi persoanele care stau în spatele ei.".

Totodată, Siria consideră că "obiecţia Franţei şi a aliaţilor săi pentru ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să înfiinţeze unui comitet de investigaţie neutru şi profesionist privind rezoluţia ruso-iraniană demonstrează în mod clar acest lucru."

În finalul comunicatului, ministerul sirian de Externe apreciază că politica socialistă a Franţei a eşuat atât pe plan intern, cât şi extern.

"Guvernul francez, care a eşuat în repetate rânduri şi a fost condamnat ferm de către poporul francez prin înfrângerea copleşitoare a candidatului partidului socialist aflat la guvernare în primul tur al alegerilor prezidenţiale, nu va putea să apeleze la politica externă pentru a-şi ascunde eşecurile, întrucât guvernarea lor a fost cu adevărat o poveste a eşecului politicii interne şi externe şi a unui semn de regresie morală, iar prima şi cea mai importantă victimă a fost statutul Franţei şi reputaţia ei pe scena internaţională", este poziţia diplomaţiei siriene.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici