SONDAJ: Cât la sută dintre americani cred că Obama e musulman. Cu cât a crescut procentul faţă de anul 2008

Numărul americanilor care îl consideră pe Barack Obama ca fiind musulman a crescut faţă de 2008, potrivit unui sondaj făcut public joi, în pofida multiplelor afirmaţii ale preşedintelui în care susţinea că este creştin.

878 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Cât la sută dintre americani cred că Obama e musulman. Cu cât a crescut procentul faţă de anul 2008

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre cei 3.000 de alegători chestionaţi de către institutul Pew, în lunile iunie şi iulie, 17 la sută dintre ei consideră că Obama este musulman, ceea ce indică o creştere de cinci procente faţă de 2008.

În rândurile conservatorilor, acest procent ajunge la 34, cu 18 la sută mai mulţi decât în 2008, anul în care acest zvon a apărut. Numărul republicanilor, în general, care cred că Obama este musulman, a crescut cu 14 procente, cel al electorilor independenţi cu cinci la sută. Procentul a scăzut cu unu la sută în rândul democraţilor, ajungând în 2012 la opt la sută.

Aceste cifre provoacă îngrijorare în ochii unor reprezentanţi ai comunităţii musulmane americane

"Arată că este mult mai multă intrigă politică şi că unele persoane se folosesc de frică" în Statele Unite, a declarat Haris Tarin, directorul biroului din Washington al Consiliului pentru Afacerile Publice Musulmane (MPAC).

"Sper ca Obama să nu se obosească să spună că nu este musulman. Acest lucru ar întări ideea conform căreia islamul ar putea fi folosit ca argument calomnios", a adăugat Tarin.

Pentru toţi tinerii musulmani americani "care speră" ca într-o zi să fie aleşi în ţara lor, "acest zvon i-ar putea face să creadă că sunt marginalizaţi", a menţionat el.

Recent, colaboratoarea şi protejata secretarului de Stat Hillary Clinton, Huma Abedin, a fost cea care a suportat povara unor astfel de atacuri. Fosta candidată la învestitura republicană, Michele Bachmann, a acuzat-o pe Abedin că are legături cu Fraţii Musulmani, şi că complotează pentru a infuenţa diplomaţia americană.

În urmă cu o săptămână, senatorul republican i-a luat apărarea acestei tinere musulmane.

În sondajul Pew, 60 la sută dintre persoanele interogate ştiau că adversarul republican al lui Obama la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, este mormon, 50 la sută cred că preşedintele american este creştin. În 2008 acest procent era de 55 la sută, dar în 2010 era de doar 38 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici