SONDAJ în Republica Moldova privind unirea cu România: Un cetăţean din cinci este sigur că se va face unirea

Un cetăţean al Republicii Moldova din cinci este sigur că se va face unirea cu România, potrivit unui sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova realizat în perioada 1-15 februarie pe un eşantion de 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii.

3807 afișări
Imaginea articolului SONDAJ în Republica Moldova privind unirea cu România: Un cetăţean din cinci este sigur că se va face unirea

Sondaj: Un cetăţean al R. Moldova din cinci este sigur că se va face unirea cu România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directului CRSS Eugen Popescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele preliminarii ale acestui sondaj, arătând că acesta a fost făcut în Republica Moldova, fără zonele Transnistria şi Găgăuzia.

Potrivit sondajului, la întrebarea: "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% cred că da. 25% dintre respondenţi au spus că nu cred că se va realiza unirea cu România, iar 7% sunt siguri că nu, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund.

O altă întrebare a sondajului este: "Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?", iar răspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degrabă pentru, 20% mai degrabă împotrivă, 12% categoric împotrivă şi 15% nu ştiu, nu răspund, este indiferent.

Dintre cei are doresc unirea Republicii Moldova cu România, 41% cred că avantajul ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, şi 38% accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE, iar 21% pensii şi salarii mai mari.

Sondajul mai arată că la întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", răspunsurile sunt 63% limba română, 26% limba moldovenească şi 10% limba rusă.

Sondajul mai arată că 40% dintre intervievaţi sunt categoric de acord că România şi Republica Moldova au aceleaşi tradiţii şi folclor, 34% sunt mai degrabă de acord cu acest lucru, în timp ce 7% sunt categoric împotrivă şi 13% sunt mai degrabă împotrivă.

59% dintre participanţii la sondaj cred că declararea Independenţei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria naţională, iar 22% cred că acesta este Marea unire a Basarabiei cu România de la 1918.

Directorul CRSS a mai precizat că marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%, pe un eşantion de 1.155 persoane în vărstă de cel puţin 18 ani, iar eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană şi Unitatea teritorială Autonomă Găgăuzia. Rezultatele finale ale sondajului vor fi făcute publice în luna mai 2014.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunţat, joi, la conferinţa de presă, că va depune o iniţiativă legislativă care să prevadă că ziua de 27 martie să fie sărbătorită ca ziua reunirii Basarabiei cu România.

El a arătat că în 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la reunirea Basarabiei cu România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici