Stare de şoc în tabăra republicană, după ce unul dintre liderii săi a fost învins de Tea Party

Numărul doi în Camera Reprezentanţilor, republicanul Eric Cantor, a fost învins, marţi, în cadrul alegerilor primare de un candidat al Tea Party, o victorie surpriză ce a urmat mai multor înfrângeri ale mişcării în ţară.

251 afișări
Imaginea articolului Stare de şoc în tabăra republicană, după ce unul dintre liderii săi a fost învins de Tea Party

Numărul doi în Camera Reprezentanţilor, republicanul Eric Cantor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit rezultatelor aproape complete ale scrutinului în cea de-a şaptea circumscripţie din Virginia (est), profesorul de economie David Brat l-a învins cu uşurinţă pe Eric Cantor cu aproximativ 55,5 la sută din voturi, respectiv cu un avans de 7.000 de voturi din totalul de 64.000.

"Mesajul celor de la bază nu putea fi mai clar", a reacţionat Matt Kibbe, preşedintele Freedomworks, o organizaţie naţională a Tea Party. "Nu contează postul, nu contează puterea. Dacă te îndepărtezi de militanţi pe teren, locul tău este în pericol".

Lumea politică pare paralizată de această înfrângere, Eric Cantor fiind unul dintre republicanii cei mai puternici din Statele Unite, chemat să îi succeadă într-o zi actualului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.

Această victorie are loc după mai multe înfrângeri ale candidaţilor mişcării ultraconservatoare Tea Party în alegerile primare din alte state, în faţa unor aleşi susţinuţi de aparatul partidului republican, care pare să preia din nou controlul după mai mulţi ani de diviziuni interne în diferitele facţiuni.

Eric Cantor a primit sprijinul financiar a numeroase organizaţii legate de patronat, iar resursele sale financiare le depăşesc cu mult pe cele ale adversarilor săi, în mare parte necunoscuţi.

Dar Tea Party a vizat mai mulţi republicani în sezonul alegerilor primare, reproşându-le mai ales deschiderea lor faţă de o reformă a imigraţiei şi voturile de compromis pe tema bugetului şi datoriei. Tocmai pe tema imigraţiei a făcut campanie David Brat.

Aşa cum au subliniat democraţii marţi seara, Eric Cantor era însă departe de a fi un moderat; el a fost susţinut anterior de Tea Party şi nu luat niciodată o poziţie clară în favoarea unei regularizări a imigranţilor fără documente legale.

Seara nu a fost însă total neagră pentru aleşii republicani.

În South Carolina, potrivit presei americane, senatorul în exerciţiu Lindsey Graham a câştigat învestitura cu mai mult de jumătate din voturi în faţa mai multor rivali din Tea Party, complicând analiza situaţiei forţelor de dreapta. Graham a fost de fapt unul dintre artizanii proiectului istoric de reformă a imigraţiei adoptat de Senat în 2013 şi blocat de Cameră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici