Statele Unite analizează opţiuni de reacţie faţă de activităţile israeliene de colonizare

Administraţia Joseph Biden examinează acţiuni suplimentare care ar urma să fie aplicate ca reacţie la decizia Guvernului israelian de extindere a activităţilor de colonizare în teritoriul palestinian Cisiordania, afirmă oficiali de la Washington citaţi de site-ul Axios.com.

1262 afișări
Imaginea articolului Statele Unite analizează opţiuni de reacţie faţă de activităţile israeliene de colonizare

Sursa foto: Profimedia

Guvernul israelian, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a aprobat în urmă cu câteva zile un plan controversat prin care iniţiază procedura de legalizare a statutului a nouă colonii evreieşti din Cisiordania. De asemenea, ar urma să fie construite aproximativ 10.000 de locuinţe în colonii.

Înainte de luarea deciziei, ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, a avut o serie de conversaţii cu Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, şi cu Tom Nides, ambasadorul american în Israel. Conform unor oficiali de la Washington, discuţiile au fost foarte dificile, în condiţiile în care Washingtonul se opune activităţilor israeliene de colonizare.

Pe fondul disensiunilor, Administraţia de la Washington analizează în momentul de faţă opţiuni de acţiuni pentru condamnarea deciziei Israelului.

"Tonul secretarului de Stat Antony Blinken a fost moderat, dar eu nu aş subestima preocuparea pe care o manifestă", afirmă Dan Shapiro, fost ambasador american în Israel, în prezent expert la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council). Shapiro a atras atenţia că decizia Guvernului israelian privind coloniile riscă să afecteze abilitatea Washingtonului de a obţine progrese în negocierile privind normalizarea relaţiilor Israelului cu state arabe şi chiar abordarea privind contracararea ameninţărilor Iranului.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să supună la vot, în următoarele zile, un proiect de rezoluţie depus de Autoritatea Palestiniană privind politicile Israelului în Cisiordania.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia au condamnat vehement, marţi, activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania, reafirmând necesitatea relansării procesului de pace israelo-palestinian, cu obiectivul aplicării soluţiei coexistenţei a două state. "Noi, miniştrii de Externe din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, împreună cu secretarul de Stat al Statelor Unite suntem profund îngrijoraţi de anunţul Guvernului israelian că va accelera planurile de construire a aproape 10.000 de locuinţe în colonii şi intenţionează să înceapă un proces de normalizare a statutului a nouă colonii care erau până acum considerate ilegale din punctul de vedere al legislaţiei israeliene. Ne opunem puternic acestor acţiuni unilaterale care nu vor servi decât la exacerbarea tensiunilor între israelieni şi palestinieni şi care subminează eforturile de obţinere a unei soluţii negociate pe baza a două state", potrivit unei Declaraţii comune publicată de către Departamentul de Stat.

"Susţinem în continuare o pace completă, corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu, care trebuie obţinută prin negocieri directe între părţi. Atât israelienii, cât şi palestinienii merită să trăiască în pace şi să se bucure în egală măsură de libertate, securitate şi prosperitate. Reafirmăm angajamentul de a-i ajuta pe israelieni şi pe palestinieni să îndeplinească viziunea unui Israel deplin integrat în Orientul Mijlociu, coexistând cu un stat palestinian suveran şi viabil. Continuăm să monitorizăm atent evoluţiile de pe teren, care au impact asupra viabilităţii soluţiei a două state şi asupra stabilităţii regionale extinse", a subliniat Declaraţia comună.

Tensiunile israelo-palestiniene s-au intensificat în ultimele săptămâni. Şapte israelieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi, într-un incident armat produs la periferia oraşului Ierusalim, ca reacţie la o operaţiune militară israeliană în Cisiordania, soldată cu moartea a nouă palestinieni, militanţi islamişti şi civili. Anul trecut, peste 170 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni militare israeliene efectuate în teritoriul palestinian Cisiordania sau după ce au încercat să comită atacuri. Alţi cel puţin 38 de palestinieni au fost ucişi anul acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici