Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri în Siria, evocând un "coşmar"

Statele Unite au evocat vineri o situaţie de "coşmar" , după ce un nou masacru a avut loc în Siria, considerând că este nevoie mai mult decât oricând de o rezoluţie a ONU pentru criza siriană.

168 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri în Siria, evocând un "coşmar"

Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri în Siria, evocând un "coşmar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evocând un "coşmar" pe contul propriu de Twitter, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a menţionat că violenţele din satul Treimsa, care s-au soldat cu 150 de morţi, joi, arată "în mod dramatic necesitatea de a se impune măsuri constringente Siriei".

La rândul său, adjunctul purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că aceste ultime evenimente "elimină orice dubiu" în ceea ce priveşte necesitatea de a "vedea comunitatea internaţională acţionând sub coordonarea ONU", în cadrul crizei siriene.

Acest masacru evideţiază nevoia de consolidare a susţinerii internaţionale pentru punerea unor presiune asupra regimului preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a adăugat Earnest, aflat în avionul prezidenţial Air Force One, care îl transporta pe Barack Obama către statul Virginia, unde preşedintele a participat la o serie de reuniuni electorale, vineri.

Declarându-se "profund întristată şi revoltată", secretarul de Stat, Hillary Clinton, a cerut Consiliului de Securitate "să susţină, prin toate mijloacele, planul Annan, care prevede un armistiţiu precum şi o tranziţie politică, şi să transmită regimului sirian că vor exista consecinţe în cazul în care nu îl va respecta".

Clinton a vorbit despre "peste 200 de bărbaţi, femei şi copii' ucise într-un nou "masacru făcut de regimul sirian" în satul sunnit Treimsa, şi "a făcut apel la un armistiţiu imediat în împrejurimile oraşului Hama pentru a permite misiunii observatorilor ONU să poată ajunge în Treimsa".

"Cei care au comis aceste atrocităţi vor fi identificaţi şi vor răspunde pentru ele", a declarat şeful diplomaţiei americane, aflat momentan într-un turneu în Asia.

Cele 15 state membre ale Consiliului şi-au reluat vineri discuţiile privind un proiect de rezoluţie a crizei din Siria, având la dispoziţie două texte concurente. Primul, depus de occidentali, ameninţă Siria cu sancţiuni economice în cazul în care forţele guvernamentale siriene nu vor înceta folosirea armelor grele. Cel de al doilea, înaintat de Rusia, nu evocă posibilitatea unor sancţiuni.

"Istoria va vorbi despre acest Consiliu. Membrii lui ar trebui să se întrebe dacă moştenirea pe care vor să o lase este aceea că au permis regimului Assad să comită acte de o violenţă, de nedescris, împotriva propriului popor", a declarat Clinton, făcând aluzie la Rusia şi China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici