Statele Unite somează Turcia să înceteze urgent operaţiunile militare antikurde în Siria

Statele Unite au exprimat îngrijorare, luni, în legătură cu operaţiunile terestre antikurde din Siria, cerând Ankarei să înceteze imediat aceste incursiuni militare "inacceptabile".

6046 afișări
Imaginea articolului Statele Unite somează Turcia să înceteze urgent operaţiunile militare antikurde în Siria

Statele Unite somează Turcia să înceteze urgent operaţiunile militare antikurde în Siria (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Vreau să fie foarte clar că noi considerăm aceste confruntări - în zone unde nu sunt combatanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic - inacceptabile şi o sursă de profundă preocupare", a transmis prin Twitter Brett McGurk, un emisar special al coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite.

"Le cerem tuturor părţilor beligerante să se retragă imediat", a adăugat oficialul american.

Turcia a iniţiat pe 22 august operaţiuni terestre pe teritoriul Siriei, trimiţând tancuri şi militari pentru a ajuta forţe rebele siriene aliate să elibereze oraşul Jarablus, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic, notează BBC.

Treptat, militarii turci au atacat şi poziţii ale Forţelor Democrate Siriene (FDS), o coaliţie care include miliţii kurde (YPG), susţinute de Washington.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a comunicat că operaţiunile pe teritoriul Siriei au un dublu rol - eliminarea militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic şi alungarea miliţiilor kurde de la frontiera cu Turcia.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici