Stoltenberg reafirmă poziţia privind Ucraina, după ce un oficial NATO a admis "o greşeală"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut, joi, că Ucraina va decide condiţiile unui eventual acord de pace cu Rusia, reafirmând poziţia Alianţei Nord-Atlantice după ce un colaborator a admis că a făcut "o greşeală" prin afirmaţii care sugerau cedări teritoriale.

187 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg reafirmă poziţia privind Ucraina, după ce un oficial NATO a admis "o greşeală"

Stoltenberg reafirmă poziţia privind Ucraina, după ce un oficial NATO a admis "o greşeală"

„Ucrainenii sunt singurii care pot decide ce condiţii sunt necesare pentru negocieri, singurii care pot decide la masa negocierilor care este o soluţie acceptabilă", a declarat Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters, într-o conferinţă organizată în oraşul norvegian Arendal.

Jens Stoltenberg a subliniat că mesajul unui colaborator al său, Stian Jenssen, este că NATO menţine susţinerea pentru Ucraina. "Mesajul său, care este şi mesajul meu principal, mesajul central al NATO este că poziţia Alianţei Nord-Atlantice este neschimbată - susţinem Ucraina", a insistat Stoltenberg.

Stian Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general NATO, a sugerat marţi că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în cadrul unui eventual acord de pace cu Rusia şi potenţialei admiteri în Alianţa Nord-Atlantică. "Cred că o soluţie ar fi ca Ucraina să cedeze teritorii şi să primească în schimb admiterea în NATO", afirmase Stian Jenssen într-un interviu acordat publicaţiei norvegiene VG, subliniind însă că termenii vor fi stabiliţi de Kiev. Ulterior, oficialul NATO a revenit asupra afirmaţiilor, sugerând că a fost o eroare de exprimare. "Declaraţia mea se înscrie într-o discuţie mai amplă despre posibile scenarii pentru Ucraina, nu ar fi trebuit să o spun în acel mod, a fost o greşeală", a subliniat el, potrivit postului de televiziune CNBC.

Administraţia de la Kiev a prezentat în ultimele luni o serie de condiţii privind eventuala iniţiere a negocierilor de pace cu Rusia. Printre condiţiile esenţiale se numără restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea în totalitate a trupelor ruse. Kievul vrea constituirea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forţelor militare ruse, garantarea securităţii centralelor nucleare şi garanţii de securitate suplimentare în spaţiul euro-atlantic.

La rândul său, Rusia susţine că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Kievului să recunoască "noile realităţi teritoriale", o referire la teritoriile ocupate de forţele militare ruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
ucraina,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici