SUA ar putea dezvălui Rusiei informaţii despre apărarea antirachetă

SUA au anunţat că sunt pregătite să dezvăluie Rusiei informaţii clasificate despre sistemul de apărare antirachetă ce urmează să fie instalat în Europa, o acţiune care, în opinia unui analist militar, ar putea soluţiona impasul cu privire la programul american, relatează RIA Novosti online de luni.

264 afișări
Imaginea articolului SUA ar putea dezvălui Rusiei informaţii despre apărarea antirachetă

SUA ar putea dezvălui Rusiei informaţii despre apărarea antirachetă (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Planuri de a împărtăşi Rusiei "date secrete" nespecificate referitoare la scutul antirachetă au fost anunţate la sfârşitul săptămânii trecute de către un adjunct al secretarului Apărării, Bradley Roberts.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, April Cunningham, a confirmat această informaţie pentru Kommersant, într-un material publicat luni.

Însă nu este, încă, clar ce informaţii ar putea fi dezvăluite Rusiei, care se opune de mai mulţi ani planurilor americane de a instala un scut antirachetă în Europa de Est, în Polonia, România şi Cehia.

Casa Albă insistă că programul vizează potenţiale ameninţări din partea unor state ca Iranul şi Coreea de Nord, în timp ce Moscova susţine că rachetele sale vor fi, de asemenea, vizate de scut, lucru ce ar afecta echilibrul nuclear de după Războiul Rece.

În noiembrie, potrivit unor scurgeri de informaţii, scrie RIA Novosti, Casa Albă purta negocieri secrete cu Rusia cu privire la furnizarea unor informaţii despre viteza de ardere a unei versiuni modificate a rachetei de tip SM-3, care va deveni racheta de interceptare de bază a scutului american antirachetă până în 2020.

Însă administraţia americană a negat, la vremea respectivă, că a propus să dezvăluie date despre acest parametru crucial al rachetei.

"Dacă, într-adevăr, vor dezvălui informaţii despre viteza (rachetei), va fi un argument hotărâtor" pentru Rusia, a declarat Aleksandr Hramşihin, un cercetător din cadrul Institutului pentru Analiză Politică şi Militară din Moscova. Viteza interceptorului de rachete este singurul lucru pe care militarii ruşi este necesar să îl cunoască, pentru a stabili dacă scutul american antirachetă reprezintă în mod real un risc pentru rachetele ruseşti, a declarat telefonic Hramşihin luni.

În opinia sa, această acţiune ar fi fără precedent, dar nu imposibilă, având în vedere viitoarea campanie prezidenţială americană.

Până luni, oficialii ruşi nu au comentat asupra acestei propuneri, potrivit RIA Novosti, care aminteşte că negocierile ruso-americane cu privire la aceste sistem antirachetă nu au reuşit să progreseze anul trecut, ambele părţi refuzând să facă orice concesie semnificativă.

Subiectul urmează să fie reluat la Moscova, în mai, într-o Conferinţă internaţională organizată de Ministerul rus al Apărării, dar şi la summitul NATO de la Chicago.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici