SUA au condamnat atentatele din Egipt şi au făcut apel la calm

Statele Unite au "condamnat cu forţă atentatele teroriste" care au avut loc vineri în Egipt şi au făcut apel la calm cu o zi înainte de a treia aniversare a revoluţiei egiptene.

299 afișări
Imaginea articolului SUA au condamnat atentatele din Egipt şi au făcut apel la calm

SUA au condamnat atentatele din Egipt şi au făcut apel la calm (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a "condamnat cu forţă atacurile teroriste survenite astăzi în Egipt", cerând o "anchetă completă" şi ca responsabilii "să fie aduşi în faţa justiţiei".

"Cerem tuturor egiptenilor să dea dovadă de calm şi reţinere înaintea cele de-a treia aniversări a revoluţiei egiptene", care a început la 25 ianuarie 2011 şi s-a soldat 18 zile mai târziu cu înlăturarea de la putere a preşedintelui de la acea vreme, Hosni Mubarak, anunţă diplomaţia americană.

Washingtonul a pledat din nou pentru "o tranziţie politică (...) paşnică" şi care să "respecte drepturile tuturor cetăţenilor egipteni".

Patru atentate cu bombă au fost comise vineri, în decurs de doar câteva ore, la Cairo, vizând poliţia, cu o zi înaintea marcării a trei ani de la revolta care a condus la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, a anunţat Ministerul egiptean de Interne.

Atacurile împotriva forţelor de ordine s-au multiplicat după ce armata l-a destituit la 3 iulie pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi. De atunci, Egiptul se află într-un angrenaj al violenţei. Autorităţile reprimă în sânge orice manifestaţie a susţinătorilor lui Morsi, iar ca represalii grupări jihadiste revendică atacuri comise împotriva forţelor de ordine.

În cursul weekendului trecut, secretarul de Stat John Kerry a făcut apel către Cairo să pună în aplicare drepturile şi libertăţile prevăzute de noua Constituţie, aprobată în urma unui referendum constituţional.

Relaţiile dintre Washington şi Cairo nu traversează o perioadă favorabilă. Statele Unite au îngheţat în octombrie un ajutor de 1,55 miliarde de dolari destinat Egiptului şi încă nu intenţionează să renunţe la această măsură.

De asemenea, preşedintele american Barack Obama i-a invitat pe liderii a 47 de state din Africa să participe la un summit, în perioada 5-6 august, în Statele Unite, însă Egiptul nu a fost inclus pe lista invitaţilor.

Cairo s-a arătat "foarte surprins" şi a calificat această decizie drept o "eroare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici