SUA, avertizate în octombrie de Arabia Saudită în legătură cu riscul de atentate al-Qaida

Serviciile saudite de informaţii au avertizat SUA la începutul lunii octombrie că filiala yemenită a reţelei al-Qaida pregăteşte un atac terorist în care vor fi implicate unul sau două avioane, au declarat vineri surse oficiale americane şi europene, citate de New York Times, în ediţia online.

23 afișări
Imaginea articolului SUA, avertizate în octombrie de Arabia Saudită în legătură cu riscul de atentate al-Qaida

SUA, avertizate în octombrie de Arabia Saudită în legătură cu riscul de atentate al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avertismentul a fost transmis de Arabia Saudită la câteva zile după ce autorităţile americane interceptaseră câteva colete cu cărţi, documente şi CD-uri trimise din Yemen către Chicago, despre care bănuiesc că au fost trimise pentru a testa ruta de transport înaintea comiterii unui atentat.

Surse americane au afirmat însă că avertismentul saudit transmis la începutul lunii octombrie nu menţiona iminenţa unui atac asupra sistemului de transport aerian de mărfuri. "În ultimele câteva luni, am primit informaţii (...) de la parteneri străini în legătură cu ameninţări din partea AQAP şi a altor grupuri teroriste", a declarat George Little, purtător de cuvânt al CIA, referindu-se la al-Qaida din Peninsula Arabă.

O altă informaţie transmisă de Arabia Saudită în data de 28 octombrie indica faptul că bombele s-ar putea afla în avioane de transport de mărfuri, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe ţări să declanşeze operaţiuni de căutare. Două încărcături conţinând explozibili, trimise din Yemen şi adresate unor sinagogi din Chicago, au fost interceptate în Marea Britanie şi la Dubai.

Avertismentul transmis în data de 9 octombrie indica faptul că al-Qaida finalizase, cu patru zile înainte, planificarea unui atac în Statele Unite sau Europa, atentatul urmând să fie comis cu unul sau două avioane, au declarat oficiali europeni.

Cele două dispozitive explozive interceptate la 29 octombrie erau disimulate în cartuşe de imprimantă şi fuseseră trimise de la birouri UPS sau FedEx din Saana, fiind identificate la Dubai şi în Anglia, după ce autorităţile saudite au transmis numerele de înregistrare ale coletelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici