SUA se opun referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian

Washingtonul s-a pronunţat joi împotriva proiectului prezentat de preşedintele Kurdistanului irakian privind organizarea unui refedendum pe tema independenţei regiunii autonome şi a îndemnat toate comunităţile irakiene la unitate, în contextul ofensivei jihadiste.

336 afișări
Imaginea articolului SUA se opun referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian

SUA se opun referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a cerut, joi, în Parlamentul regiunii autonome, organizarea unui referendum pe tema independenţei.

"Aceasta ar consolida poziţia noastră şi ar fi o armă puternică" în folosul nostru, a afirmat el.

Însă Casa Albă, care îi îndeamnă pe kurzi şi pe arabii sunniţi şi şiiţi să formeze un Guvern de uniune naţională la Bagdad, s-a arătat reticentă faţă de proiectul lui Barzani.

"Continuăm să credem că Irakul va fi mai puternic, dacă va fi unit", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane.

"Anume din acest motiv, Statele Unite susţin un Irak democratic, pluralist şi unit. Îndemnăm în continuare toate părţile să colaboreze pentru obiectiv comun", a adăugat el.

De la lansarea ofensivei de către insurgenţii sunniţi, la 9 iunie, părţi importante din teritoriul irakian nu se mai află sub controlul Guvernului de la Bagdad. Mai multe regiuni sunt controlate de gruparea Statul Islamic (SI), care conduce ofensiva.

Totodată, ofensiva insurgenţilor le-a permis kurzilor să preia controlul asupra unor zone pe care doresc să le includă în regiunea autonomă, însă Bagdadul refuză, iar demersul vizează în primul rând oraşul multietnic şi petrolier Kirkuk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici