Surse: Germania nu e de acord cu integrarea automată a Ucrainei în NATO după încheierea războiului

Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, afirmă oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.

389 afișări
Imaginea articolului Surse: Germania nu e de acord cu integrarea automată a Ucrainei în NATO după încheierea războiului

Surse: Germania nu e de acord cu integrarea automată a Ucrainei în NATO după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă, în pofida avertismentelor vehemente ale Rusiei, ca Ucraina să primească perspective clare de aderare la NATO cu ocazia summitului de la Vilnius. Statele Unite şi Germania au semnalat public că Ucraina nu va putea deveni membră NATO cât timp este în curs actualul conflict militar cu Rusia.

Însă, potrivit unor oficiali germani citaţi de publicaţia Die Zeit, Guvernul de la Berlin nu este de acord cu o formulare în declaraţia summitului NATO care să semnaleze automat posibilitatea integrării Ucrainei după încheierea actualului conflict militar.

În contextul disensiunilor, preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat ceea ce el consideră a fi "lipsa de hotărâre" şi "slăbiciunea" Alianţei Nord-Atlantice. "Se pare că nu există deloc voinţa de a adresa Ucrainei invitaţia de a adera la NATO sau de a o face membră a Alianţei", a susţinut Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

În schimb, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat marţi că Grupul naţiunilor puternic industrializate - SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia - vor face o declaraţie comună privind "angajamente de securitate" pentru Ucraina. "Pentru noi, este important ca la început să existe angajamente de securitate pentru Ucraina, care să poată fi eficiente după obţinerea păcii. Ţările din Grupul G7 vor face o declaraţie comună pentru a exprima acest lucru", a afirmat Scholz.

Eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte "negative" pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacţie "fermă", a avertizat luni Administraţia de la Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici