Sute de copii ai străzii din Manila au fost închişi în centre de detenţie, înainte de vizita Papei

Sute de copii ai străzii din Manila au fost închişi, unii fiind legaţi cu lanţuri, în centre de detenţie alături de infractori adulţi care îi bat, înainte de vizita pe care Papa Francisc o începe joi în Filipine.

321 afișări
Imaginea articolului Sute de copii ai străzii din Manila au fost închişi în centre de detenţie, înainte de vizita Papei

Sute de copii ai străzii din Manila au fost închişi în centre de detenţie, înainte de vizita Papei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o încălcare a propriilor legi privind protecţia copiilor, autorităţile din Filipine au închis sute de băieţi şi fete în centre de detenţie în care sunt nevoiţi să doarmă pe jos şi unde mulţi dintre ei sunt bătuţi sau abuzaţi de deţinuţi adulţi. În unele cazuri, copiii sunt înfometaţi şi legaţi cu lanţuri, relatează Daily Mail în ediţia electronică.

Şase milioane de persoane sunt aşteptate să participe la o slujbă în aer liber pe care Papa Francisc o va oficia duminică în parcul Rizal din Manila, iar oficialii filipinezi par hotărâţi să se asigure că suveranul pontif nu va vedea copii ai străzii în capitală.

Mak-Mak, un băiat de aproximativ şapte ani bolnav de râie, a fost ridicat de pe stradă în urmă cu trei săptămâni şi şi-a petrecut Crăciunul şi Anul Nou într-un ţarc de beton, la un centru de detenţie din Manila. Acolo sunt deţinuţi numeroşi copii care mănâncă resturi de pe jos şi dorm direct pe podeaua de beton.

"Mulţi copii au fost aduşi aici în ultima vreme. Am auzit că sunt adunaţi de sub podurile pe unde va trece Papa", a declarat un deţinut adult de la centrul de detenţie.

Manila are 17 centre de detenţie unde sunt ţinuţi anual aproximativ 20.000 de copii. Rosalinda Orobia, şefa serviciilor sociale din districtul Pasay, a confirmat că oficialii au reţinut copiii străzii din zonele pe care le va vizita Papa, adăugând că printre aceştia se află inclusiv copii de cinci ani.

Ea a precizat însă că scopul operaţiunii a fost să împiedice bandele de cerşetori să profite de pe urma vizitei Papei, despre care "ştiu că ţine la copiii săraci".

Catherine Scerri, directorul adjunct al organizaţiei caritabile Bahay Tuluyan, a declarat că astfel de acţiuni au avut loc şi înaintea vizitelor efectuate de alţi oficiali străini. "S-a întâmplat şi înainte de vizita preşedintelui (american Barack) Obama în Filipine, din aprilie anul trecut. Când am încercat să-i eliberăm, ni s-a spus că nu se poate până nu pleacă Obama", a adăugat Scerri.

Potrivit unui studiu realizat de Bahay Tuluyan, operaţiunile de strângere a copiilor de pe străzi se fac la întâmplare, vizând minori care nu au comis nici o infracţiune şi nu vor să meargă în centre de detenţie. Ei sunt luaţi pentru simplul motiv că dorm pe stradă, cerşesc sau fură mâncare, fără un proces judiciar şi sunt expuşi abuzurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici