Talibanii interzic folosirea valutelor străine în Afganistan. Economia se află în pragul colapsului

  • Talibanii au interzis complet utilizarea banilor străini în Afganistan
  • Oficialii au motivat necesitatea utilizării monedei naţionale în tranzacţiile de pe piaţa locală
  • Guvernul taliban face presiuni la nivel internaţional pentru eliberarea activelor financiare aflate în străinătate
1288 afișări
Imaginea articolului Talibanii interzic folosirea valutelor străine în Afganistan. Economia se află în pragul colapsului

Sursa foto: Mediafaxfoto

Talibanii au interzis folosirea valutelor străine în Afganistan. Interdicţia va perturba şi mai mult economia aflată în pragul colapsului.

„Situaţia economică şi interesele naţionale din ţară impun ca toţi afganii să folosească moneda naţională atunci când au loc tranzacţii. Emiratul Islamic instruieşte toţi cetăţenii să se abţină cu stricteţe de la folosirea valutei străine. Oricine încalcă acest ordin se va confrunta cu acţiuni legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Dolarul american este utilizat pe scară largă în Afganistan. De asemenea, dolarii sunt adesea folosiţi pentru comerţ în zonele de graniţă.

După ce talibanii au preluat controlul asupra ţării în august, miliarde de dolari din activele Afganistanului au fost îngheţate de Rezerva Federală a SUA şi de băncile centrale din Europa. Această acţiune a generat o criză acută de capital şi a lovit în plin fragila economie, deja zdruncinată de anii de război.

„Considerăm că este esenţial să ne menţinem sancţiunile împotriva talibanilor, dar în acelaşi timp să găsim modalităţi de asistenţă umanitară legitimă pentru poporul afgan”, a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Wally Adeyemo.

Talibanii au solicitat de nenumărate ori eliberarea activelor aflate în străinătate deoarece naţiunea se confruntă cu o criză severă de numerar, însă, fără succes, relatează BBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici