Tensiunile dintre Ucraina şi Ungaria au atins cote maxime. Kievul acuză Budapesta că a ignorat cererile sale de contact cu prizonierii de război care ar fi fost transferaţi în secret din Rusia

Între Ucraina şi Ungaria se iscă o dispută diplomatică, deoarece Kievul acuză Budapesta că a ignorat cererile sale de contact cu prizonierii de război care ar fi fost transferaţi în secret din Rusia, relatează Al Jazeera.

3287 afișări
Imaginea articolului Tensiunile dintre Ucraina şi Ungaria au atins cote maxime. Kievul acuză Budapesta că a ignorat cererile sale de contact cu prizonierii de război care ar fi fost transferaţi în secret din Rusia

Tensiunile dintre Ucraina şi Ungaria au atins cote maxime. Kievul acuză Budapesta că a ignorat cererile sale de contact cu prizonierii de război care ar fi fost transferaţi în secret din Rusia

Ungaria a declarat la 9 iunie că a primit un grup de 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia.

"Toate încercările diplomaţilor ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetăţenii ucraineni au eşuat", a declarat luni, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

"Acest lucru, precum şi informaţiile primite de la rudele unora dintre ei, indică faptul că asigurările autorităţilor maghiare cu privire la presupusul statut liber al apărătorilor ucraineni în Ungaria nu sunt adevărate", a spus el.

Presa ungară şi internaţională l-a citat luni pe şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, care a declarat că soldaţii au sosit "de bunăvoie" şi că Kievul a fost informat după transferul lor.

"Ei pot, de asemenea, să părăsească ţara în orice moment, în mod liber, de bunăvoie. Noi nu îi verificăm sau monitorizăm", a declarat Gulyas, citat.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, ar fi declarat că Budapesta nu a fost implicată oficial în transferul prizonierilor, adăugând că acesta a fost organizat de organizaţii religioase.

Însă Kuleba a declarat că operaţiunea de transfer a prizonierilor a fost efectuată exclusiv în interesul politic al lui Orban.

"A existat un scop simplu: Viktor Orban trebuia să le arate maghiarilor, atât în Ungaria, cât şi în afara Ungariei, că el este singurul lor apărător", a declarat Kuleba luni la televiziunea publică ucraineană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici