Thaci pledează nevinovat în procesul pentru crime de război în războiul pentru independenţa Kosovo

Fostul preşedinte kosovar Hashim Thaci, un fost aliat al Occidentului, a pledat nevinovat, luni, la începerea procesului de la Haga pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, informează agenţia Reuters.

1028 afișări
Imaginea articolului Thaci pledează nevinovat în procesul pentru crime de război în războiul pentru independenţa Kosovo

Hashim Thaci şi alţi trei indivizi sunt vizaţi de zece acuzaţii referitoare la persecuţii, crime, acte de tortură şi dispariţii forţate comise în timpul şi imediat după conflictul insurgent din anii 1998-1999 care a avut ca rezultat, ulterior, proclamarea independenţei Kosovo faţă de Serbia, cu sprijinul Occidentului.

Procurorul Alex Whiting, de la Tribunalul special pentru Crime de Război de la Haga, a declarat că cei patru inculpaţi au vizat adversari politici, precum şi etnici sârbi şi romi, deţinând sute de oameni în Kosovo şi omorând 102 persoane. Multe dintre victime erau de etnie albaneză, conform procurorului.

"Nu poate exista nicio justificare pentru deţinerea arbitrară a civililor şi a altor persoane neimplicate în lupte şi pentru supunerea la abuzuri, acte de tortură şi crime. De aceea a fost lansat acest proces, pentru a afirma principiile statului de drept şi faptul că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar pe timp de de război", a afirmat Alex Whiting.

Cei patru inculpaţi, principalii lideri ai fostei grupări de gherilă Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) şi ulterior lideri politici la Priştina, au pledat ca fiind nevinovaţi. "Înţeleg acuzaţiile şi sunt total nevinovat", a declarat Hashim Thaci, în vârstă de 54 de ani.

Aproximativ 13.000 de oameni, majoritatea kosovari de etnie albaneză, au murit în conflictul insurgent, în timp ce Serbia era condusă de preşedintele Slobodan Miloşevici. Mii de kosovari s-au adunat la Priştina şi la Haga pentru susţinerea lui Hashim Thaci.

Dar sunt şi manifestanţi împotriva foştilor lideri kosovari, care erau susţinuţi de Occident. Hashim Thaci a colaborat strâns cu Joseph Biden, când acesta era vicepreşedinte al SUA. Biden, actualul preşedinte al SUA, l-a numit pe Thaci la un moment dat "George Washington al Kosovo". Hashim Thaci a fost inculpat chiar când se îndrepta spre Casa Albă pentru o întrevedere cu fostul preşedinte Donald Trump.

"Sunt judecaţi şi foştii aliaţi!", era mesajul scris pe o pancartă la Haga.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici