Tiraspolul denunţă presiunea economică a Chişinăului şi Kievului asupra Transnistriei

Ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Ştanski, a denunţat, joi, presiunile economice ale Chişinăului şi Kievului asupra regiunii transnistrene, afirmând că noile reguli vamale decise de Ucraina reprezintă o "blocadă economică", relatează Itar-Tass, în pagina online.

284 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul denunţă presiunea economică a Chişinăului şi Kievului asupra Transnistriei

Tiraspolul denunţă presiunea economică a Chişinăului şi Kievului asupra Transnistriei

Tiraspolul consideră "blocadă economică" noile reguli impuse de Ucraina pentru produsele din regiunea Transnistria. "Această blocadă reprezintă o încălcare a memorandmului din 1997 privind normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, prin care a fost stabilit dreptul Transnistriei de a desfăşura activităţi economice externe", a mai declarat ministrul de externe al regimului separatist de la Tiraspol.

Tiraspolul şi Moscova au denunţat în mai multe rânduri "blocada economică" impusă de Republica Moldova şi Ucraina regiunii separatiste după ce Kievul a decis consolidarea măsurilor de securitate şi control la frontiera cu Republica Moldova în regiunea transnistreană.

Ştanski a amintit că "în martie 2006, Republica Moldova şi Ucraina au impus în comun un regim vamal, care a paralizat activitatea economică externă a Transnistriei". Ea a adăugat că situaţia în regiunea separatistă transnistreană s-a deteriorat constant de atunci.

"Pierderile agenţilor economici s-au ridicat doar în cursul anului trecut la 250 de milioane de dolari", a mai afirmat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol.

De asemenea, Nina Ştanski a acuzat Chişinăul pentru blocarea activităţii bancare în regiunea separatistă transnistreană. "Rusia este singura ţară care ne oferă posibilitatea să avem legături cu lumea", a mai afirmat Ştanski.

În replică, Ucraina şi R. Moldova au respins acuzaţiile privind impunerea unei "blocade" asupra regiunii separatiste. Ministerul de Externe de la Chişinău a menţionat, recent, că, în ultimele şase luni, volumul exporturilor din regiune a crescut cu peste 70%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici