Turcia continuă exploatarea de petrol din estul Mării Mediterane

Două nave de foraj turceşti continuă operaţiunile de extracţie a petrolului din estul Mării Mediterane, iar un alt vas li se va alătura în această lună, a declarat miercuri ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, potrivit Reuters.

327 afișări
Imaginea articolului Turcia continuă exploatarea de petrol din estul Mării Mediterane

Turcia continuă exploatarea de petrol din estul Mării Mediterane

Cipru şi Turcia îşi dispătă de ani de zile dreptul de exploatare a zăcămintelor de petrol din estul Mediteranei, despre care Ankara susţine că ciprioţi de etnie turcă au dreptul la o parte din aceste resurse.

Turcia a respins acordurile economice pe care guvernul cipriot, recunoscut de comunitatea internaţională, le-a încheiat cu alte state din zonă.

Turcia a trimis două nave de foraj, Fatih şi Yavuz, precum şi o navă de explorare, pentru a opera în apele teritoriale cipriote, determinând Grecia să acuze Turcia că subminează securitatea în regiune.

Alături de Yavuz, o a doua navă de explorare va începe să lucreze în zonă începând cu finalul lunii august, a declarat Domez. O fregată turcească şi o navă de patrulare însoţesc Yavuz.

”Fatih continuă forarea în puţul Finike-1 în zonele autorizate pentru Turcia. Yavuz îşi continuă operaţiuinile în puţul Karpaz-1”, a menţionat acesta.

”Nava Oruc Reis de explorare seismică se va alătura acestei lucrări începând cu finalul lunii august”, a adăugat Domnez.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Grecia au criticat decizia Turciei de a exploata petrol în apele teritoriale ale Ciprului şi consideră că acţiunea este ilegală.

Luna trecută, Liderii UE au avertizat Turcia să pună capăt activităţilor de exploatare în apele din vecinătatea insulei, în caz contrar blocul comunitar va lua măsuri, după ce Grecia şi Cipru au făcut presiuni asupra altor state membre să ia atitudine.

Taguri:
turcia,
cipru,
petrol

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici