Turcia intenţionează să trimită reprezentanţi pentru a examina situaţia tătarilor din Crimeea

Turcia intenţionează să trimită o delegaţie în Crimeea pentru a examina situaţia comunităţii tătare din această peninsulă anexată în martie anul trecut de Rusia, a anunţat joi, la Chişinău, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează agenţia rusă Tass.

980 afișări
Imaginea articolului Turcia intenţionează să trimită reprezentanţi pentru a examina situaţia tătarilor din Crimeea

Turcia intenţionează să trimită reprezentanţi pentru a examina situaţia tătarilor din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei turce a făcut acest anunţ în contextul încetării emisiei postului în limba tătară ATR.

"Din păcate, autorităţile din Crimeea au refuzat prelungirea licenţei de transmisie a postului tătar ATR şi acesta a fost nevoit să-şi încete activitatea. Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu această situaţie. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat subiectul cu omologul său rus Vladimir Putin. Am format o delegaţie care va examina situaţia drepturilor omului în peninsulă. Sperăm că vom reuşi în curând să soluţionăm această problemă împreună cu prietenii noştri din Rusia, al doilea partener economic al Turciei după Germania", a declarat Mevlut Cavusolgu, care s-a întâlnit la Chişinău cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti şi cu ministrul de Externe Natalia Gherman.

Ministerul turc de Externe a apreciat, într-un comunicat, că refuzul prelungirii licenţei de transmisie a ATR este un exemplu de presiune asupra comunităţii tătare din Crimeea.

"Turcia va continua să fie atentă la bunăstarea tătarilor în patria lor şi la situaţia din regiune", dă asigurări diplomaţia turcă.

Postul de televiziune ATR şi-a încetat emisia în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce nu a reuşit să se conformeze legii ruse. Dosarul ATR a fost respins din cauza constatării unor greşeli.

Premierul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat că greşelile au fost făcute în mod intenţionat, cu scopul de a "genera un conflict în jurul postului de televiziune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici