Uciderea lui Anwar al-Awlaki, autorizată numai în cazul în care acesta nu putea fi capturat

Memorandumul juridic care a permis asasinarea în Yemen a lui Anwar al-Awlaki, cleric radical musulman născut în Statele Unite, arată că acesta putea fi ucis numai dacă forţele americane nu aveau posibilitatea de a-l prinde în viaţă, relatază New York Times, în ediţia online de duminică.

393 afișări
Imaginea articolului Uciderea lui Anwar al-Awlaki, autorizată numai în cazul în care acesta nu putea fi capturat

Anwar al-Awlaki (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Memoriul, redactat de administraţia Barack Obama anul trecut, a fost finalizat după deliberări care au durat mai multe luni şi oferă o imagine a dezbaterilor juridice care au determinat una dintre cele mai importante decizii luate de preşedintele american - cea privind uciderea unui cetăţean american fără un proces prealabil.

Documentul secret oferă justificări pentru asasinat, în pofida decretului care interzice acest tip de acţiuni, a unei legi federale, a prevederilor din Legea Drepturilor şi a reglementărilor internaţionale privind conflictele, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Totuşi, memoriul se rezumă la cazul specific al lui Awlaki şi nu stabileşte o doctrină mai amplă care să permită uciderea oricărui american considerat drept ameninţare teroristă.

Analiza juridică ajunge la concluzia că asasinarea lui Awlaki poate fi legală, în cazul în care acesta nu poate fi capturat, deoarece serviciile de informaţii au dovezi că el participa la războiul dintre Statele Unite şi al-Qaida şi că reprezintă o ameninţate semnificativă la adresa cetăţenilor americani, iar autorităţile yemenite nu pot sau nu vor să-l oprească.

Awlaki a fost ucis, la sfârşitul lunii septembrie, în urma unui atac aerian în Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici