Ucraina aşteaptă formarea unui guvern de tranziţie: Care sunt numele vehiculate pentru postul de premier

Consultările politice continuau miercuri în Ucraina în vederea formării unui guvern de tranziţie care să fie învestit în Parlament, în urma destituirii, sâmbătă, a lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte.

919 afișări
Imaginea articolului Ucraina aşteaptă formarea unui guvern de tranziţie: Care sunt numele vehiculate pentru postul de premier

Ucraina aşteaptă formarea unui guvern de tranziţie: Numele vehiculate pentru postul de premier (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un semn al dificultăţii ajungerii la un compromis este faptul că Parlamentul a amânat pentru joi numirea unui guvern, prevăzută iniţial pentru marţi. "Este necesar ca decizia să fie luată joi. Nu putem să aşteptăm mai mult", a declarat marţi în Parlament preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Numele cel mai frecvent invocate pentru postul de premier sunt ale bancherului Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii mişcării de contestare, al oligarhului fostei opozaiţii Petro Poroşenko şi al fostului premier Iulia Timoşenko.

Timoşenko a anunţat deja că nu candidează pentru post şi că se pregăteşte să plece în Germania pentru a primi îngrijiri medicale.

Fostul campion mondial la box, la categoria grea, Vitali Kliciko, devenit unul dintre liderii mişcării de contestare, şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale anticipate programate la 25 mai.

Guvernatorul prorus al regiunii Harkov Mihailo Dobkin şi-a anunţat şi el candidatura.

Campania electorală a început marţi, iar înscrierile au loc până la 30 martie.

Occidentalii şi ruşii au încercat marţi să reducă tensiunea pe tema Ucrainei, unde autorităţile provizorii luptă pentru prevenirea unui faliment şi unor tendinţe separatiste în sudul şi estul ţării.

După ce a pus la îndoială legitimitatea noilor lideri ucraineni şi a declarat că nu se vede "lucrând" cu un guvern rezultat dintr-o "revoltă", Moscova a adoptat un ton mai conciliant.

Declarând că se opune organizării unor alegeri prezidenţiale anticipate, ministrul de Externe Serghei Lavrov a adăugat că "ar fi periculos şi contraproductiv ca Ucraina să fie obligată să facă o alegere de tipul «fie sunteţi cu noi, fie împotriva noastră»".

La Washington, secretarul de Stat american John Kerry a declarat, pe aceeaşi lungime de undă, că "nu este vorba despre un joc cu sumă nulă, este vorba despre poporul Ucrainei şi opţiunile pentru viitor ale ucrainenilor".

- Semne de separatism

"Noi propunem susţinere, nu ingerinţă", a declarat şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, în contextul în care numărul doi în ierarhia diplomaţiei americane William Burns a sosit la Kiev marţi după-amiaza.

Rusia a anunţat în decembrie un credit în valoare de 15 miliarde de dolari, din care a plătit, până în prezent, trei miliarde de dolari, dar şi o reducere importantă la preţul gazelor. Plata restului împrumutului pare nesigură, în contextul tensiunilor între cele două capitale.

Potrivit ministrului interimar ucrainean de Finanţe Iuri Kolobov, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi îşi pune speranţa în organizarea unei conferinţe a donatorilor occidentali. Această cerere a fost primită favorabil de către europeni.

În plus, preşedintele interimar a îndemnat "să se pună imediat capăt manifestaţiilor periculoase de separatism", fără să citeze cazuri concrete. La Sevastopol, în Peninsula prorusă Crimeea, s-au desfăşurat manifestaţii proruse marţi, la care au participat câteva sute de persoane.

Occidentalii nu îşi ascund, de mai multe zile, temerile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei. Ei se tem că această criză din ultimele luni a adâncit prăpastia dintre estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon.

În plus, Parlamentul ucrainean a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie care cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să-l urmărească pe Viktor Ianukovici într-o anchetă pentru "crime împotriva umanităţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici