Ucraina vede un "risc mare" de a pierde războiul dacă ajutorul financiar şi militar din SUA şi UE nu va ajunge curând

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că amânarea asistenţei americane pentru Kiev, care este dezbătută în Congres, ar crea un "mare risc" ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

1456 afișări
Imaginea articolului Ucraina vede un "risc mare" de a pierde războiul dacă ajutorul financiar şi militar din SUA şi UE nu va ajunge curând

Ucraina vede un "risc mare" de a pierde războiul dacă ajutorul financiar şi militar din SUA şi UE nu va ajunge curând

Comentariile lui Andriy Yermak au fost unele dintre cele mai sincere de până acum din partea unui oficial de rang înalt de la Kiev, în condiţiile în care incertitudinea se învârte în jurul viitorului pachetelor vitale de asistenţă din partea SUA şi a Uniunii Europene, în timp ce războiul dintre Ucraina şi Rusia continuă să facă ravagii.

Luni, oficiali de la Casa Albă au declarat că Statele Unite nu mai au timp şi bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul său împotriva Rusiei.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut Congresului, în octombrie, aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanţa planuri ambiţioase pentru Ucraina, Israel şi securitatea frontierelor SUA, dar republicanii care controlează Camera Reprezentanţilor cu o majoritate redusă au respins pachetul.

Oficialii americani speră că pot obţine totuşi aprobarea unui pachet semnificativ.

Yermak a evidenţiat ameninţarea de a nu mai primi sprijin bugetar direct ca fiind o problemă. Guvernul ucrainean se aşteaptă să aibă un deficit bugetar de 43 de miliarde de dolari anul viitor.

"Bineînţeles, fără acest sprijin bugetar direct, va fi dificil să ne menţinem... în (aceleaşi) poziţii şi... ca oamenii să supravieţuiască cu adevărat... în situaţia în care războiul va continua", a spus el.

"De aceea, este extrem de important ca acest sprijin să fie votat şi să fie votat cât mai curând posibil", adăugat acesta.

Yermak se afla la a doua sa vizită la Washington în câteva săptămâni. El a declarat că intenţiona să facă presiuni asupra legislatorilor şi oficialilor administraţiei cu privire la importanţa critică a aprobării de către Congres a noului pachet de ajutor.

Ucraina a desfăşurat o contraofensivă majoră în acest an, dar nu a reuşit să străpungă liniile de apărare ruseşti. Rusia se află acum în ofensivă în est.

Yermak a declarat că Kievul are un plan pentru anul viitor.

"Chiar avem un plan şi acest plan... include operaţiunile militare... include activitatea diplomatică şi, bineînţeles, include cooperarea noastră în domeniul comunicaţiilor şi al informaţiilor", a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici