Ucrainenii îşi plâng morţii. Zelenski s-a angajat să facă presiuni pentru victorie în acest an

Ucrainenii îşi plâng vineri morţii, iar Volodimir Zelenski s-a angajat să facă presiuni pentru victorie în acest an. Ucraina marchează primul an de la invazie, eveniment pe care preşedintele l-a numit "cea mai lungă zi din viaţa noastră".

215 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii îşi plâng morţii. Zelenski s-a angajat să facă presiuni pentru victorie în acest an

Funeraliile pentru cei ucişi recent au avut loc în întreaga ţară, alături de slujbe religioase de comemorare a celor căzuţi.

La începutul zilei, Zelenski a adoptat un ton de sfidare sumbră în timp ce îi felicita pe ucraineni pentru rezistenţa lor în faţa celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. El a spus că aceştia şi-au dovedit invincibilitatea de-a lungul "unui an de durere, suferinţă, credinţă şi unitate".

Aşezat la un birou, îmbrăcat într-un hanorac albastru cu emblema Ucrainei, Zelenski a adus un omagiu oraşelorîn care au avut loc crime de război ruseşti, cum ar fi Bucha, Irpin şi Mariupol, descriindu-le drept "capitale ale invincibilităţii".

"Am supravieţuit primei zile de război total. Nu ştiam ce ne va aduce ziua de mâine, dar am înţeles clar că pentru fiecare zi de mâine trebuie să lupţi. Şi am luptat", a declarat el într-un discurs video la primele ore ale dimineţii.

"Cea mai lungă zi din viaţa noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme şi de atunci nu am mai adormit", a spus el.

În timp ce Zelenski vorbea, forţele ruseşti au declarat că îşi continuă atacul de-a lungul întregului front de est, notează The Guardian.

Speranţele Ucrainei de a obţine sisteme de armament occidentale moderne, promise de aliaţi, au fost susţinute de un raport al unei agenţii de ştiri poloneze de vineri, potrivit căruia primele tancuri de luptă principale Leopard 2 construite în Germania au fost transferate la Kiev.

Se aşteaptă ca premierul polonez, Mateusz Morawiecki, să anunţe oficial transferul în timpul unei vizite la Kiev.

În cadrul unei slujbe la biserica Sfântul Vladimir din Kiev, fostul patriarh Filaret a descris "provocările şi suferinţele" cu care se confruntă ţara sa. "De ce se oferă [ucrainenii] voluntari pentru a lupta?", a întrebat el. "Oare pentru bani? Nu. Este pentru a-şi apăra pământul şi poporul lor".

În acelaşi timp, un grup de soldaţi din brigada 112 şi foşti colegi de muncă aşteptau afară pentru a-l îngropa pe Iuri Storazhev, un auditor guvernamental în vârstă de 50 de ani, care a fost ucis recent în luptele din est.

Pe reţelele de socializare, mulţi ucraineni au postat amintiri din prima zi a războiului, când tancurile ruseşti s-au revărsat peste graniţă, iar avioanele şi rachetele au bombardat oraşele ucrainene.

În condiţiile în care perspectiva păcii nu se întrevede nicăieri, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia pare să fi schimbat recent tactica, Moscova urmărind să îşi folosească rezervele mai mari de soldaţi şi baza industrială pentru a epuiza hotărârea Ucrainei prin uzură.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că forţele sale fac planuri pentru a împinge trupele ruseşti afară din ţară. "În urmă cu un an, era dificil pentru noi să obţinem arme serioase. Astăzi, ţările civilizate văd că sunt scutul Europei în est", a declarat vineri Reznikov în faţa forţelor armate: "Va exista o contraofensivă. Lucrăm din greu pentru a o pregăti şi a o securiza".

Pe frontul geopolitic, China, aliatul Rusiei, a făcut apel la o încetare a focului, o idee respinsă anterior de Ucraina de teamă că ar permite Rusiei să se regrupeze militar după eşecurile dureroase de pe câmpul de luptă.

Un document în 12 puncte publicat vineri dimineaţă de Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat, de asemenea, la încetarea sancţiunilor occidentale care apasă asupra economiei Rusiei. Această sugestie pare, de asemenea, să nu aibă sorţi de izbândă, având în vedere că naţiunile occidentale lucrează pentru a strânge şi mai mult laţul sancţiunilor, nu pentru a-l slăbi.

După un an, numărul victimelor este ridicat de ambele părţi, estimările occidentale sugerând că sute de mii de persoane au fost ucise sau rănite. Repercusiunile economice şi diplomatice s-au răspândit în întreaga lume. Naţiunile occidentale sprijină Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi politic. Dar China, India şi ţările din sudul lumii s-au dovedit ambivalente faţă de argumentele conform cărora Ucraina este în prima linie a unei lupte pentru libertate şi democraţie.

Mulţi au anticipat că ziua va fi marcată de raiduri aeriene ruseşti. Guvernul a recomandat ca şcolile să facă lecţii online, iar angajaţilor din birouri li s-a cerut să lucreze de acasă. Cu toate acestea, până la ora 11.00, ora Kievului, alarmele de raid aerian nu sunaseră, iar atmosfera era una de calm care contrasta cu scenele de acum un an, la aceeaşi oră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici