UE se teme că Italia ar putea urma exemplul Franţei privind expulzarea romilor

Comisia Europeană se teme că atitudinea Franţei faţă de romi riscă să fie preluată de Italia, existând speculaţii că Parisul şi Roma au un plan comun de expulzare a romilor, comentează ziarul italian La Repubblica.

31 afișări
Imaginea articolului UE se teme că Italia ar putea urma exemplul Franţei privind expulzarea romilor

UE se teme că Italia ar putea urma exemplul Franţei privind expulzarea romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Europa este preocupată. Valul expulzărilor, declanşat din Franţa, poate ajunge şi în alte ţări. Iar prima este Italia, îndemnată în urmă cu câteva luni de Bruxelles să ofere explicaţii în legătură cu măsurile discriminatorii împotriva romilor", explică La Repubblica.

"Comisia Europeană ştie că o acceptare a expulzărilor colective decise de Franţa ar conduce la măsuri chiar mai drastice ale Guvernului format de Silvio Berlusconi şi Umberto Bossi" (liderul partidului xenofob Liga Nordului), subliniază La Repubblica, afirmând că Bruxellesul încearcă să distrugă "axa Italia - Franţa".

"În spatele intenţiei Comisiei Europene de iniţiere a procedurii de sancţionare a Franţei nu este doar problema încălcării normelor europene. Adevărul este că în spatele Franţei lui Sarkozy este Italia lui Bossi şi Berlusconi. Puţin câte puţin, în toate ţările europene creşte presiunea populistă în sensul acţiunilor exemplare împotriva romilor. Dacă lăsăm Franţa să facă aşa ceva, şi-au spus cei de la Bruxelles, Italia va adopta măsuri chiar mai drastice. Şi toate guvernele europene se văd supuse presiunilor pentru a urma exemplul Franţei", notează La Repubblica.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici