UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiţi, după "lecţiile" cu România şi Bulgaria

Ţările care au nevoie de monitorizare vor fi admise în UE doar după ce vor fi deplin pregătite, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Fule, referindu-se la România şi Bulgaria, monitorizate pentru probleme de corupţie şi crima organizată.

282 afișări
Imaginea articolului UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiţi, după "lecţiile" cu România şi Bulgaria

UE va primi noi membri doar dacă vor fi pregătiţi, după "lecţiile" cu România şi Bulgaria (Imagine: Stefan Micsik / MediafaxFoto)

"Lecţiile au fost învăţate", a declarat comisarul european, subliniind că "este important să se încerce o consolidare a credibilităţii procesului" extinderii, la încheierea unei reuniuni, la Dublin, cu miniştri pentru Afaceri Europene din statele membre ale Uniunii Europene şi din ţări care speră să adere la bloc, relatează The Irish Times.

Extinderea UE a fost un proces bun, având în vedere că numeroase ţări candidate au economii în creştere, a apreciat secretarul de stat irlandez pentru Europa, Lucinda Creighton, care a prezidat reuniunea din partea preşedinţiei irlandeze a UE. Faptul că a existat stabilitate în Balcanii de Vest a fost vital pentru economia europeană, a apreciat ea, adăugând: "este în interesul nostru economic să încurajăm aceste ţări pe calea europeană".

Irlanda vrea să vadă progrese în ţări care încearcă să adere la UE, în special în Serbia şi Muntenegru, a subliniat ministrul.

Miniştrii au mai discutat despre posibilitatea ca grupurile politice din Parlamentul European (PE) să nominalizeze candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene (CE), anul viitor. Propunerea este considerată o cale de promovare a legitimităţii democratice. Alte idei discutate au fost acordarea unei influenţe mai mari parlamentelor naţionale asupra afacerilor UE şi un rol de supraveghere asupra atribuţiilor Comisiei Europene (CE) de monitorizare a bugetelor naţionale.

Eurodeputatul socialist Paul Murphy a declarat că afirmaţiile ministrului cu privire la responsabilitatea democratică reprezintă o "insultă", în contextul în care în acest semestru european urmează să intre în vigoare noi reguli, care vor spori supravegherea CE asupra bugetelor naţionale. Aceste reguli ar putea impune un "statut de semicolonie" unor ţări, a apreciat el, citat într-un comunicat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici