Un apropiat al fraţilor Kouachi, arestat în Bulgaria, a fost trimis joi în Franţa

Bulgaria l-a trimis, joi, în Franţa pe Fritz-Joly Joachin, un apropiat al fraţilor Kouachi responsabil de masacrul de la Charlie Hebdo, interceptat la frontiera turcă la 1 ianuarie şi suspectat că a vrut să meargă în Siria, a declarat pentru AFP o sursă judiciară la Paris.

66 afișări
Imaginea articolului Un apropiat al fraţilor Kouachi, arestat în Bulgaria, a fost trimis joi în Franţa

Un apropiat al fraţilor Kouachi, arestat în Bulgaria, a fost trimis joi în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul audierii privind extrădarea care a avut loc în Bulgaria, acest francez în vârstă de 28 de ani care urmează să fie prezentat în cursul zilei în faţa unui judecător antiterorism din Paris, a recunoscut că se cunoaşte de multă vreme cu unul dintre autorii atacului de la Charlie Hebdo, Cherif Kouachi.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, nimic nu permite de fapt să se stabilească faptul că Fritz-Joly Joachin era la curent cu pregătirea atacului desfăşurat împotriva săptămânalului satiric la 7 ianuarie la Paris, soldat cu 12 morţi. El însuşi a negat că ar avea cunoştinţă de aceste proiecte.

Joi, Joachin ar urma să fie audiat de un magistrat antiterorism în cadrul unei anchete distincte de cea a atacurilor din ianuarie de la Paris, o procedură clasică în caz de suspiciune de plecare către zonele jihadiste din Siria.

Judecătorii care se ocupă de investigarea celor trei atacuri de la Paris, soldate în total cu 17 morţi, ar putea să se intereseze de motivele pentru care Joachin plecase din Franţa cu o săptămână înaintea acestor atentate.

Alerta a fost dată de soţia lui Joachin, care semnalase plecarea sa la 30 decembrie împreună cu fiul lor în vârstă de trei ani, temându-se că acesta încearcă să ajungă în zonele controlate de jihadişti în Siria.

În virtutea unui mandat de arestare emis pe numele său pentru "sustragerea unui copil", autorităţile bulgare au putut să îl intercepteze pe Joachin la 1 ianuarie într-un autobuz, în timp ce încerca să treacă frontiera în Turcia. Copilul a fost încredinţat mamei sale.

Joachin călătorea în compania unei alte familii, cea a lui Cheikhou Diakhabi, cunoscut serviciilor antiterorism. El a fost condamnat în Irak la şapte ani de închisoare după ce a fost capturat în 2004 de forţele americane la Falloujah, atunci bastion al Al-Qaida în Irak.

Dacă autorităţile bulgare nu l-au arestat pe Diakhabi, pe soţia şi copilul lor, aceştia au fost interceptaţi în Turcia la 2 ianuarie, în timp ce încercau să treacă frontiera în Siria.

Familia a fost trimisă în Franţa la 21 ianuarie. Diakhabi a fost inculpat la 22 ianuarie la Paris pentru "asociere de răufăcători în vederea pregătirii unor acte de terorism" şi a fost încarcerat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici