Numeroase familii franceze cu numele Coulibaly sau Kouachi trăiesc un calvar de la atentate

Numeroase familii franceze poartă aceleaşi nume ca cei trei terorişti - Amedy Coulibaly şi fraţii Saïd şi Chérif Kouachi -, iar de la atentatele comise în ianuarie la Paris multe dintre ele sunt insultate, intimidate şi chiar ameninţate cu moartea, relatează Le Figaro în ediţia electronică.

736 afișări
Imaginea articolului Numeroase familii franceze cu numele Coulibaly sau Kouachi trăiesc un calvar de la atentate

Numeroase familii franceze cu numele Coulibaly sau Kouachi trăiesc un calvar de la atentate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului, cei care poartă numele Kouachi sau Coulibaly sunt asociaţi cu cei trei terorişti, care au ucis 17 persoane la Paris, în perioada 7-9 ianuarie. După atacul de la sediul săptămânalului satiric Charlie hebdo, viaţa lor de zi cu zi s-a schimbat. Ei primesc telefoane în miezul nopţii, insulte, ameninţări cu moartea, iar aceste familii - care au devenit "prizonierele" numelor pe care le poartă - sunt nevoite să se justifice neîncetat.

"N-avem nimic a face cu el", declară pentru Le Figaro doamna Coulibaly la telefon. "O spun mereu - pe soţul meu îl cheamă Amedy Coulibaly, ca pe terorist, dar nu-l cunoşteam, nu facem absolut deloc parte din aceeaşi familie". Familia sa, originară din Mauritania, a primit zeci de apeluri de ameninţare, uneori la miezul nopţii sau mai târziu. "Oamenii sună, răspundem, dar nu vorbeşte mimeni la celălalt capăt al firului, este o tăcere apăsătoare, extrem de înfricoşătoare", povesteşte femeia, mamă a patru copii, care locuieşte în Hauts-de-Seine. Soţul ei a depus plângeri pentru hărţuire.

Altă femeie, cu copii, din En Indre-et-Loire, pare la capătul puterilor. "Da avem acelaşi nume ca fraţii Kouachi, dar numai atât, n-avem nimic în comun cu ei", declară ea pentru ziar. Copiii i-au fost agresaţi la şcoală încă din dimineaţa lui 8 ianuarie, la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo, spune ea. "Au început să-i insulte, fiii mei au fost făcuţi terorişti la colegiu, la fel fiica mea, la liceu", declară femeia. "Ne-am gândit inclusiv să ne schimbăm numele", adaugă ea.

Le Figaro prezintă şi cazul lui L. Kouachi, în vârstă de 70 de ani, un militar în retragere din Tours, care a trecut prin acelaşi calvar. Copiii lui sunt mai mari, dar au fost insultaţi. "Fiul meu, militar, a fost sunat noaptea şi a fost numir asasin. Până la urmă a depus plângere", povesteşte bărbatul, care a fost sunat şi el. "Erau nişte imbecili care sunau să ne insulte. Cu siguranţă ne-au găsit numărul în cartea de telefon". De o săptămână apelurile s-au mai calmat. "Suntem musulmani, eu frecventez o moschee. Mi-e frică să nu fim atacaţi", mărturiseşte el.

Altă familie Kouachi suportă consecinţele atentatului în Languedoc Roussillon. "A fost un şoc să-mi văd numele mereu la televizor, zile în şir", povesteşte o femeie în vârstă de 48 de ani pentru ziar. "Sora mea a primit ameninţări cu moartea şi nu a dormit acasă în primele zile (după aracuri)", spune ea. La serviciu nu s-a schimbat nimic, iar femeia, un cadru de conducere într-o firmă, a fost promovată, aşa cum era prevăzut. Comportamentul s-a schimbat mai degrabă în anturajul ei. "Nu mai eşti privit ca înainte. Eşti suspectat pentru orice. Este foarte greu de suportat", afirmă ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici