Un baron al drogurilor afgan a lucrat mai mulţi ani pentru CIA, înainte de a fi descoperit

Un baron al drogurilor afgan, deţinut în Statele Unite din 2008, a fost timp de mai mulţi ani un informator plătit generos de CIA şi Agenţia americană antidrog (DEA), relatează cotidianul New York Times.

30 afișări
Imaginea articolului Un baron al drogurilor afgan a lucrat mai mulţi ani pentru CIA, înainte de a fi descoperit

Un baron al drogurilor afgan a lucrat mai mulţi ani pentru CIA, înainte de a fi descoperit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hajji Juma Khan furniza informaţii despre talibani, cazuri de corupţie şi alţi traficanţi de droguri din ţara sa, potrivit cotidianului, care citează actuali şi foşti oficiali americani.

Faptul că Statele Unite au recurs la serviciile acestui bărbat ilustrează dificultăţile forţelor americane de a lupta în acelaşi timp împotriva talibanilor şi traficanţilor de droguri, care de multe ori sunt aceiaşi şi care au şi legături cu administraţia afgană.

Modest traficant de droguri în momentul ofensivei din 2001 din Afganistan, Khan, care ar avea aproximativ 50 de ani, potrivit ziarului, a devenit un "baron" în anii care au urmat.

În acelaşi timp, Khan devenea informator pentru CIA şi DEA, agenţii interesate de talibani, respectiv de traficul de droguri.

În 2006, el a fost adus în Statele Unite, care încercau să afle dacă rolul său de informator putea fi extins şi mai mult, potrivit unui fost oficial american, citat de New York Times.

Khan, care nu era vizat atunci de proceduri judiciare în Statele Unite, ar fi profitat de pe urma acestei călătorii, prin activităţi turistice şi făcându-şi cumpărăturile la New York.

Situaţia s-a schimbat în 2008, când forţele americane au început să îşi intensifice eforturile împotriva traficului de droguri. Mai mulţi oficiali americani au apreciat atunci că Hajji Juma Khan devenea prea important, iar alţii au remarcat că el nu a furnizat niciodată vreo informaţie decisivă.

Apoi DEA i-a întins o cursă lui Khan, care a fost arestat şi transferat în Statele Unite, unde soarta sa este în prezent negociată cu autorităţile.

Potrivit ziarului, avocatul lui Khan a negat că acesta i-a susţinut vreodată pe talibani sau că a lucrat pentru CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici