Un ciclon puternic ameninţă coastele de est ale Australiei, în regiunea Marii Bariere de Corali

Un ciclon cu rafale de vânt de până la 300 de kilometri pe oră se îndreaptă către Marea Barieră de Corali, în largul Australiei, riscând să producă pagube importante în zona de coastă, au anunţat vineri autorităţile.

396 afișări
Imaginea articolului Un ciclon puternic ameninţă coastele de est ale Australiei, în regiunea Marii Bariere de Corali

Un ciclon puternic ameninţă coastele de est ale Australiei, în regiunea Marii Bariere de Corali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ita, un ciclon de categoria 5, maximă, urmează să atingă Cooktown, o localitate de coastă cu aproximativ 2.400 de locuitori, situată la aproximativ 1.600 de kilometri de Brisbane, capitala statului Queensland (est).

"Orice fenomen care depăşeşte (o viteză a rafalelor de vânt de) 80 de kilometri pe oră este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott, adăugând că un fost poliţist din regiune i-a spus că localitatea "Cooktown, care este în picioare azi, nu va mai fi şi mâine".

Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care deţin case construite înainte de 1985, când au intrat în vigoare noi norme de construire, că acestea ar putea să nu reziste ciclonului.

El le-a recomandat acestor locuitori să meargă în centre de găzduire, vineri dimineaţa, să-şi ia cu ei bunuri personale importante, medicamente, hrană şi apă.

Ita se afla vineri la prânz la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zonă de alertă a fost instituită, de la Lockhart River, în nordul Queensland, şi până la Innisfail, în sud, înglobând Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.

Ciclonii tropicali sunt frecvenţi în nord-estul Australiei, dar acesta este mai puternic decât Yasi, un ciclon uriaş care a devastat case şi recolte în această zonă, în urmă cu trei ani.

"Este, cu adevărat, un ciclon puternic. Este compact şi intens", a declarat Andrew Tupper de la Biroul de meteorologie.

Rafale de vânt distrugătoare şi ploi torenţiale care riscă să provoace inundaţii bruşte, alături de o mare dezlănţuită sunt fenomene aşteptate în zona ameninţată de Ita.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici