Un diplomat american minimizează ipoteza unui "complot" Al-Qaida descoperit de Israel

Un diplomat american a minimizat joi ipoteza unui "complot" descoperit cu o zi înainte de Israel, care a anunţat arestarea a trei palestinieni membri ai unei presupuse celule Al-Qaida ce pregătea atentate, inclusiv împotriva ambasadei Statelor Unite la Tel Aviv.

170 afișări
Imaginea articolului Un diplomat american minimizează ipoteza unui "complot" Al-Qaida descoperit de Israel

Un diplomat american minimizează ipoteza unui "complot" Al-Qaida descoperit de Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem să coroborăm (faptele), nu o vom face şi nu cred că le vom da prea mult credit", a anunţat pentru câţiva jurnalişti acest oficial guvernamantal american.

Miercuri, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit că serviciul intern de securitate, "Shin Beth, a destructurat o celulă teroristă originară din Ierusalimul de Est, afiliată reţelei Al-Qaida şi care pregătea atentate la ambasada Statelor Unite din Tel Aviv".

Într-un comunicat, Shin Beth a precizat că cei trei suspecţi arestaţi sunt Iyad Abu Sara, în vârstă de 23 de ani, Ruben Abu Nijma, în vârstă de 30 de ani, - amândoi din Ierusalimul de Est -, precum şi Alaa Anas, în vârstă de 21 de ani, din oraşul palestinian Jenin (Cisiordania).

Miercuri, Departamentul de Stat a reacţionat foarte prudent, subliniind că "se află în contact cu Guvernul israelian cu privire la aceste ameninţări". Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Marie Harf, a spus că nu dispune de o "confirmare independentă" în legătură cu detaliile acestui presupus complot, chiar dacă Statele Unite "nu au niciun motiv să creadă că nu este adevărat".

Ea a dat asigurări că anunţul israelian nu avut "impact asupra negocierilor în procesul de pace" dintre Israel şi palestinieni, care s-au reluat la sfârşitul lui iulie.

Harf a adăugat joi că Statele Unite nu au discutat această problemă cu Autoritatea Palestiniană.

Cei trei au fost recrutaţi prin Internet de un lider al reţelei teroriste Al-Qaida din Fâşia Gaza, Oraib al-Sham, conform Shin Beth, al cărui comunicat este însoţit de o fotografie cu liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.

Celula ar fi avut misiunea "de a ajuta terorişti străini intraţi în Israel cu paşapoarte ruseşti să comită o serie de atentate, inclusiv la ambasada Statelor Unite şi la un centru internaţional de conferinţe din Ierusalim", explică Shin Beth.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici