Un episcop a fost arestat în cadrul unei anchete privind banca Vaticanului

Un episcop, un membru al serviciilor secrete italiene şi un intermediar financiar au fost arestaţi, vineri, în cadrul unei anchete a justiţiei italiene asupra Institutului operelor religioase al băncii Vaticanului, a anunţat presa.

257 afișări
Imaginea articolului Un episcop a fost arestat în cadrul unei anchete privind banca Vaticanului

Un episcop a fost arestat în cadrul unei anchete privind banca Vaticanului (Imagine: Shutterstock)

Potrivit site-ului cotidianului Corriere della Sera, prelatul arestat este monseniorul Nunzio Scarano, episcop de Salerno, în sudul Italiei. Televiziunea Sky TG-24 afirmă că cei trei bărbaţi sunt suspectaţi de fraudă şi corupţie.

Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în cadrul unei vaste anchete lansate de justiţia italiană în septembrie 2010 împotriva preşedintelui IOR Ettore Gotti Tedeschi şi directorului general de atunci, Paolo Cipriani, pentru încălcarea legislaţiei privind prevenirea spălării banilor.

Zeci de milioane de euro au fost blocaţi în cadrul acestei anchete care s-a soldat, între altele, cu concedierea conducerii IOR.

De-a lungul anilor, scandaluri răsunătoare au afectat reputaţia IOR, în urma apariţiei unor dezvăluiri despre legăturile acestei bănci cu cercuri criminale în cazurile unor deturnări de fonduri

Cel mai important scandal este cel al falimentării Banco Ambrosiano în 1982, în care au fost implicate CIA şi loja masonică. Afacerea Enimont (1993) privind deturnarea unor fonduri importante în profitul unor partide politice italiene a afectat, de asemenea, imaginea IOR, iar, recent, Tribunalul din Roma a descoperit cazuri de spălări de bani de către mafie prin intermediul băncii.

Elveţianul René Brülhart, consilier al Autorităţii de Informaţie Financiară (AIF), care supervizează IOR, a anunţat că şase tranzacţii supecte au fost semnalate în 2012.

În ultimii ani, Vaticanul a consolidat în mai multe rânduri mecanismele de control ale IOR, ultimul fiind creat în urmă cu două zile de către Papa Francisc sub forma unei comisii speciale pentru verificarea activităţilor IOR. Comisia raportează direct papei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici