Un fost membru al Frontului Naţional francez, condamnat după ce a comparat un ministru cu o maimuţă

O fostă candidată la alegerile municipale din Franţa din partea partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional a fost condamnată de tribunalul din Cayenne la nouă luni de închisoare, după ce l-a comparat pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, politician de culoare, cu o maimuţă.

94 afișări
Imaginea articolului Un fost membru al Frontului Naţional francez, condamnat după ce a comparat un ministru cu o maimuţă

Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Decizia tribunalului din Cayenne, din Guyana Franceză, vine în urma unei plângeri din partea unui partid local. În afară de pedeapsa cu închisoarea, fosta candidată a Frontului Naţional, Anne-Sophie Leclère, a fost amendată cu 50.000 de euro şi o interdicţie de cinci ani de a mai candida pentru funcţii publice. De asemenea, tribunalul a amendat Frontul Naţional cu 30.000 de euro.

În replică, Frontul Naţional francez a denunţat, într-un comunicat, sentinţele "revoltătoare" ale tribunalului şi şi-a anunţat intenţia de a depune recurs.

În octombrie anul trecut, Anne-Sophie Leclere a postat pe Facebook o fotografie cu o maimuţă, alături de o poză cu ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, însoţite de comentariile "la 18 luni" şi "acum". Întrebată despre fotografiile postate pe Facebook, Anne-Sophie Leclère a asigurat că totul este o "glumă" şi "nu are nicio legătură" cu rasismul. Ea a şters însă fotografiile la câteva zile de la declanşarea scandalului în presa franceză.

Fosta candidată a Frontului Naţional s-a declarat, la rândul său, surprinsă de sentinţa tribunalului din Cayenne şi a asigurat că va depune recurs. Frontul Naţional a exclus-o din partid pe Anne-Sophie Leclere în decembrie anul trecut, cu trei luni înaintea alegerilor municipale.

Ministrul francez al Justiţiei a fost vizat anul trecut de mai multe atacuri rasiste, mai ales după ce s-a declarat în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici