Un grup de anarhişti a pătruns cu forţa în sediul AFP din Atena

Circa 50 de persoane aparţinând mişcării anarhiste greceşti au pătruns cu forţa în sediul AFP din Atena pentru a cere agenţiei să publice un text despre moartea lui Rémi Fraisse, un tânăr militant ecologist ucis în timpul unor incidente violente produse în timpul unui protest din Franţa.

87 afișări
Imaginea articolului Un grup de anarhişti a pătruns cu forţa în sediul AFP din Atena

Un grup de anarhişti a pătruns cu forţa în sediul AFP din Atena (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Sosiţi, marţi după-amiază, în grupuri de patru-cinci persoane, anarhiştii - după cum singuri s-au numit - au rămas circa 30-40 de minute în birourile Agence France-Presse (AFP), unde au intrat după ce au sunat la uşă.

Ei au cerut publicarea, de pe computerele şi e-mailul AFP, a unui mesaj în limba franceză care să critice circumstanţele în care a murit Rémi Fraisse. Mesajul trebuia să fie adresat unui număr de apoximativ zece mişcări anticapitaliste şi anarhiste din Franţa.

Neavând câştig de cauză, intruşii au părăsit în cele din urmă sediul AFP, răspândind manifeste în birouri. Tonul iniţial politicos al discuţiilor cu cei doi jurnalişti prezenţi la locul incidentului a devenit ameninţător la finalul vizitei, unul dintre anarhişti lăsând să se înţeleagă că acest refuz va avea consecinţe.

O bombă artizanală a explodat în 2008 la intrarea în sediul AFP din Atena, fără a răni vreo persoană, atentatul fiind revendicat de "Conspiraţia celulelor de foc", o grupare anarhistă care între timp şi-a pierdut o mare parte dintre membri.

Pe 26 octombrie, un tânăr militant ecologist în vârstă de 21 de ani, Remi Fraisse, a murit în timpul unor confruntări cu forţele de ordine, în locul unde urma să fie construit un baraj contestat, la Sivens, în sud-vestul Franţei. Acest deces, care a provocat un şoc naţional, este primul în timpul unei manifestaţii reprimate de poliţia din Franţa metropolitană după 1986. Conform rezultatelor anchetei, Remi Fraisse a murit în urma exploziei unei grenade ofensive lansate de jandarmi.

De la decesul lui Rémi Fraisse, mai multe manifestaţii, multe umbrite de violenţe - precum cele de la Nantes şi Toulouse -, au fost organizate în toată Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici