Un mort şi mai mulţi răniţi la o manifestaţie a kurzilor în sud-estul Turciei - GALERIE FOTO

Manifestaţiile care denunţau condiţiile în care este deţinut liderul rebel kurd, Abdullah Ocalan, au degenerat duminică în ciocniri cu poliţia în sud-estul Turciei, provocând moartea unei persoane şi rănirea altora, potrivit presei şi surselor locale.

19 afișări
Imaginea articolului Un mort şi mai mulţi răniţi la o manifestaţie a kurzilor în sud-estul Turciei - GALERIE FOTO

Un mort şi mai mulţi răniţi la o manifestaţie a kurzilor în sud-estul Turciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Diyarbakir, principalul oraş din această regiune populată în majoritate de kurzi, circa 15.000 de persoane reunite la apelul Partidului pentru o societate democratică (DTP, prokurd) au manifestat scandând "Condiţii de viaţă onorabile sau război şi răzbunare" şi "Trăiască preşedintele Ocalan", a constatat un corespondent al AFP.

Manifestanţii, care purtau în deschiderea cortegiului o machetă reprezentând celula lui Ocalan, au aruncat cu pietre şi au lansat focuri de artificii înspre forţele de ordine atunci când acestea au încercat să le blocheze calea. Poliţiştii au ripostat cu grenade lacrimogene şi tunuri cu apă.

Un manifestant a fost ucis în circumstanţe încă nedeterminate, au afirmat surse locale, care au anunţat şi rănirea a două persoane, între care un poliţist, şi mai multe arestări.

Agenţia de presă Anatolia a relatat că patru poliţişti au fost răniţi în ciocniri similare produse cu o zi înainte la Dogubeyazit, în estul ţării.

Liderul şi fondatorul PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, ilegal), în vârstă de 61 de ani, care ispăşeşte în izolare, din 1999, o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pe insula Imrali, în nord-vest, a fost transferat la jumătatea lui noiembrie într-o celulă din acelaşi penitenciar, putând discuta cu alţi deţinuţi.

Ocalan s-a plâns recent de noile condiţii de detenţie, afirmând că acestea sunt "mai proaste decât înainte" şi evocând o "celulă de şase-şapte metri pătraţi". "Nu ştiu cât timp voi mai putea rezista în aceste condiţii care au făcut din mine un om jumătate mort, jumătate viu", a declarat el.

Aceste declaraţii au generat numeroase manifestaţii kurde de protest.

Vineri, preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturole omului, Zafer Uskul a apreciat, la încheierea unei anchete, că Ocalan beneficiază de condiţii de detenţie "conforme normelor internaţionale şi chiar mai bune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici