Un raport al Consiliului Europei denunţă încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

"Grave încălcări ale drepturilor omului" au fost comise în Crimeea şi trebuie luate de urgenţă măsuri pentru a proteja minorităţile şi libertatea presei în peninsula ucraineană anexată de Moscova, se arată într-un raport publicat luni de Consiliul Europei (CoE).

818 afișări
Imaginea articolului Un raport al Consiliului Europei denunţă încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

Un raport al Consiliului Europei denunţă încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest raport constituie prima evaluare de către o organizaţie internaţională a situaţiei drepturilor omului în Crimeea de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, în martie.

Raportul urmează unei vizite în septembrie la Kiev, Moscova şi Simferopol, capitala Peninsulei Crimeea, a comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Comisarul reclamă anchete efective şi urmărirea autorilor "tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri".

"Trebuie de asemenea luate de urgenţă măsuri pentru a garanta drepturile minorităţilor şi securitatea lor, precum şi libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor", a adăugat el.

Raportul său menţionează, în special, decese suspecte şi dispariţii ale unor militanţi din cadrul societăţii civile.

Muiznieks consideră "preocupantă" situaţia a aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, a persoanelor de origine ucraineană şi a tuturor acelora care au refuzat cetăţenia rusă.

De asemenea, el se declară îngrijorat în legătură cu percheziţiile practicate de forţele de securitate în instituţii religioase musulmane, în întreprinderi şi la domiciliile unor membri ai comunităţii tătare.

În plus, Nils Muiznieks cere dizolvarea forţelor de autoapărare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfârşitul lui februarie şi care au susţinut referendumul prin care a fost aprobată alipirea peninsulei la Rusia.

Comisarul condamnă şi "agresiunile fizice şi manevrele de intimidare suferite de jurnalişti în ultimele luni".

Raportul subliniază necesitatea de a garanta de urgenţă "accesul liber şi necondiţionat în Crimeea al organizaţiilor internaţionale umanitare şi de apărare a drepturilor omului, oricând şi pe toate căile, precum şi o monitorizare internaţională fără piedici".

Crimeea, o peninsulă ucraineană cu majoritate rusofonă, a fost anexată de Rusia după trei săptămâni de ocupare de către forţele ruse şi un referendum privind alipirea considerat ilegal de către ţările occidentale.

Armata ucraineană a părăsit Crimeea fără să opună rezistenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici