Unul dintre fiii lui Kadhafi vrea să-şi dovedească nevinovăţia şi este interesat de consecinţele unei eventuale predări

Seif al-Islam, fiul fostului lider libian Muammar Kadhafi, vrea să-şi dovedească nevinovăţia faţă de acuzaţiile de comitere a unor crime împotriva umanităţii, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), citat de BBC News Online.

483 afișări
Imaginea articolului Unul dintre fiii lui Kadhafi vrea să-şi dovedească nevinovăţia şi este interesat de consecinţele unei eventuale predări

Seif al-Islam Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul Luis Moreno-Ocampo a afirmat că instanţa poartă negocieri, prin intermediar, cu Seif al-Islam, în vederea predării acestuia.

Fiul fostului lider libian nu a mai fost văzut în public de mai multe luni, iar informaţii publicate recent indică faptul că acesta s-ar fi aflat într-un convoi care se îndrepta către Niger.

Moreno-Ocampo a precizat că CPI nu are o legătură directă cu Seif al-Islam, discuţiile fiind purtate prin "persoane care au legătură cu el şi se află în contact cu persoane care au legătură" cu reprezentanţii Curţii.

"Însă avem foarte multă încredere în persoana care asigură contactul din partea noastră. El spune că Seif al-Islam este nevinovat, îşi va dovedi nevinovăţia şi este interesat de consecinţele" unei eventuale predări, a afirmat el.

CPI a precizat că nu negociază o înţelegere cu fiul fostului lider libian, insistând că scopul discuţiilor este asigurarea aplicării mandatului de arestare. Curtea Penală Internaţională a emis în iunie un mandat de arestare pe numele lui Seif al-Islam, acuzat de crime şi persecuţii. Potrivit mandatului, el a jucat un rol esenţial în atacurile sistematice împotriva civililor în numeroase oraşe libiene, lansate începând din februarie de forţele de securitate ale regimului de la Tripoli.

Moreno-Ocampo a afirmat că a aflat "prin canale informale" că grupuri de mercenari se oferă să-l transporte pe Seif al-Islam într-o ţară care nu a semnat Statutul de la Roma al CPI. Potrivit unor informaţii de presă, o posibilă destinaţie ar fi Zimbabwe, preşedintele Robert Mugabe fiind unul dintre principalii aliaţi ai lui Muammar Kadhafi.

Fostul lider libian a fost fost ucis săptămâna trecută, în cursul confruntărilor violente din oraşul său natal, Sirt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici