Vizita Papei în Brazilia: Armata consolidează măsurile pentru securitatea acestuia după manifestaţiile din iunie

Forţele militare din Brazilia consolidează măsurile de securitate pentru Papă, care va sosi cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, când sunt aşteptaţi în Rio de Janeiro peste 1,5 milioane de pelerini.

203 afișări
Imaginea articolului Vizita Papei în Brazilia: Armata consolidează măsurile pentru securitatea acestuia după manifestaţiile din iunie

Papa Francisc (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ministerul Apărării a anunţat joi că, iniţial, 8.500 de militari urmau să fie mobilizaţi în perioada 22-29 iulie, în Rio de Janeiro, unde suveranul pontif îşi va desfăşura majoritatea activităţilor.

"Dar numărul militarilor mobilizaţi a ajuns la 10.266 de persoane: 7.738 membri ai armatei terestre, 1.924 ai armatei marine şi 604 ai armatei aeriene, din cauza manifestaţiilor în masă care au avut loc în iunie", a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului.

Papa se va deplasa pe 24 iulie la biserica Notre Dame Aparecida, din Sao Paulo, unde 4.040 de soldaţi vor avea grijă de securitatea sa, potrivit sursei.

Secretarul de stat a dispus ca în Rio de Janeiro, în scopul securităţii publice, în afară de armată, să fie desfăşurată "cea mai amplă operţiune poliţistă din istoria acestui oraş", a anunţat asistentul secretarului de stat pentru evenimente majore, Roberto Alzir Dias Chaves.

"În oraş şi în zona metropolitană vor fi trimişi suplimentar 7.000 de poliţişti pentru a consolida efectivele de 12.000 de persoane, fără a-i include în aceste date pe cei 1.700 de reprezentanţi ai poliţiei de elită Forţa Naţională, poliţiei rutiere şi poliţiei federale", a precizat Roberto Alzir Dias Chaves, subliniind că "acest plan de securitate nu a fost modificat din cauza manifestaţiilor; el a fost pregătit de mai multe luni".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a afirmat că preşedintele Dilma Rousseff a autorizat împuternicirea a 5.000 de soldaţi cu atribuţii ale poliţiei, "cu scopul de a garanta respectarea legii şi a ordinii" în perioada 27-28 iulie, la Campo Fideism, în regiunea de vest o oraşului Rio de Janeiro, unde va fi sărbătorită Ziua Tinerilor şi va fi ţinută o mesă.

Forţele armate vor asigura apărarea în zece direcţii, dintre care controlul spaţiului aerian, supravegherea frontierelor, a armelor chimice şi bacteorologice, a comerţului de substanţe explozibile şi apărarea maritimă şi cibernetică.

"Mai multe patrule maritime se vor afla în faţa plajei Copacabana", unde Papa îşi va ţine pe 25 iulie discursul de salut către tineri, iar a doua zi de acolo va înce pe Calea Crucii.

Securitatea va fi menţinută şi prin două elicoptere dotate cu camere video, "din cauza pericolului că pot fi depistate drone".

De asemenea, armata va supraveghea "18 structuri strategice" (apă, energie, transporturi) pentru a evita orice sabotaj care ar putea pune în pericol populaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici