Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni. Rusia denunţă publicarea afirmaţiei lui Putin: ”A fost scoasă din context”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a lăudat că poate cuceri Kievul în "două săptămâni", într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, relatează Huffington Post, în ediţia electronică. Kremlinul a denunţat publicarea în presa italiană a afirmaţiilor "scoase din context" ale lui Vladimir Putin, citat de Jose Manuel Barroso.

15067 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni. Rusia denunţă publicarea afirmaţiei lui Putin: ”A fost scoasă din context”

Vladimir Putin ar fi afirmat că poate cuceri Kievul în "două săptămâni" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este adecvat", a declarat presei Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului pe probleme internaţionale. "Este dincolo de practicile diplomatice, dacă aşa s-a întâmplat. Nu este de nivelul unei personalităţi politice serioase", a adăugat acesta.

Într-un articol publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relatat că Putin nu a vrut să răspundă la întrebările sale privind prezenţa soldaţilor ruşi în Ucraina şi s-a arătat ameninţător: "Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni".

"Fie că aceste cuvinte au fost pronunţate sau nu, cred că aceste citate au fost scoase din context şi aveau o semnificaţie total diferită", a denunţat Uşakov.

Putin, care a reiterat că nu există militari ruşi în Ucraina, în pofida dovezilor contrare ale conducerii ucrainene, a fost sfidător în ultimele zile cu privire la dreptul Moscovei de a-şi proteja interesele în ţară.

Respectatul cotidian italian La Repubblica a relatat că, într-o conversaţie cu Barroso, Putin a remarcat: "Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni".

Comentariile sale, relatate de Barroso colegilor la summitul UE de săptămâna trecută, au apărut în timp ce NATO intenţionează să construiască o nouă forţă de reacţie rapidă de până la 4.000 de militari care să poată ajunge în Europa de Est în 48 de ore pentru a răspunde unei posibile agresiuni ruseşti.

Liderul rus a fost la fel agresiv şi atunci când a fost întrebat de un reporter al BBC dacă "regretă crimele din Ucraina". Încercând să se apere, a replicat în rusă. "Care este scopul şi sensul operaţiunii militare din prezent din est? Şi ce a determinat escaladarea activităţilor lor", a spus preşedintele. "Ele au fost determinate de faptul că trupele ucrainene asediază zone civile şi trag direct în zone rezidenţiale. Aceasta este ceea ce multe state, inclusiv în Europa, preferă să nu observe, din nefericire", a adăugat preşedintele.

Preşedintele a fost clar iritat de confruntare, oprindu-l pe translator în mijlocul propoziţiei la un moment dat, pentru a-i răspunde reporterului direct în engleză.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici