Vladimir Putin şi milioane de ruşi au sărbătorit Crăciunul la biserică

Preşedintele rus Vladimir Putin a sărbătorit Crăciunul ortodox pe stil vechi într-o mănăstire, în noaptea de duminică spre luni, în timp ce milioane de ruşi aprindeau lumânări, în sunet de clopote, în timpul slujbelor organizate pe cuprinsul întregii ţări.

226 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin şi milioane de ruşi au sărbătorit Crăciunul la biserică

Vladimir Putin şi milioane de ruşi au sărbătorit Crăciunul la biserică

Crăciunul ortodox pe stil vechi este sărbătorit la 7 ianuarie, după două săptămâni de la Crăciunul sărbătorit de catolici, protestanţi şi anumite biserici ortodoxe, ca cea greacă sau bulgară.

Peste trei milioane de ruşi au participat la slujbă în această ţară, în peste 9.000 de biserici, potrivit Ministerului de Interne.

Într-un mesaj transmis la televiziune, patriarhul ortodox rus Kiril i-a îndemnat pe credincioşi să îşi păstreze credinţa pentru a "asigura o dezvoltare progresivă a istoriei, a împiedica rupturile, dezintegrarea şi breşele în ţesutul istoric".

Cu capul gol şi purtând o cămaşă deschisă la guler, Putin a asistat la o slujbă organizată la o mănăstire de la periferia oraşului Soci (sud), o staţiune balneară în care preşedintele rus are o reşedinţă. El a aprins, cum au făcut şi credincioşii, o lumânare. Soţia sa, Liudmila, o credincioasă ferventă, care apare doar rar în public, nu a fost văzută alături de el.

Premierul Dmitri Medvedev şi soţia sa, Svetlana, au participat la slujba principală de Crăciun, oficiată la Catedrala Isus Mântuitorul de la Moscova, susţinută de patriarhul Kiril, alături de peste 5.000 de credincioşi.

Liderii ruşi au obiceiul să asiste la asemenea slujbe religioase de la participarea lui Boris Elţîn la cea din 1992, care a marcat o ruptură cu autorităţile sovietice, atee.

Ruşii sunt uniţi de "valori tradiţionale spirituale şi morale care joacă un rol particular în istoria rusă şi susţin societatea", a declarat preşedintele rus, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul Kremlinului.

El a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă şi alte confesiuni creştine pentru "cooperarea lor sporită cu statul şi organismele publice" în domenii ca educaţia şi politica familială.

Biserica Ortodoxă Rusă a fost afectată în 2012 de o "rugăciune punk" anti-Putin a grupului rock Pussy Riot la Catedrala Moscovei. Ea a utilizat cazul pentru a reuni credincioşii, argumentând că este ameninţată de forţe profane malefice.

Însă unii apreciază că ar fi trebuit să ceară clemenţă pentru cele trei femei care fac parte din grup.

Condamnate în august de către un tribunal de la Moscova la doi ani de închisoare pentru "huliganism motivat de ură religioasă", două dintre ele ispăşesc în prezent pedeapsa, în timp ce pedeapsa celei de a treia a fost comutată în închisoare cu suspendare, iar cântăreaţa eliberată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici