Washington Post: Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria

Premierul Ungariei Viktor Orban este acuzat că încearcă să impună un control strict asupra mass-media, două iniţiative ale acestuia în acest sens - criticate dur de opoziţie şi de organizaţiile de presă internaţionale - având şanse mari să fie adoptate de Parlament, scrie Washington Post.

22 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria

Washington Post: Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul Viktor Orban s-a folosit de larga majoritate parlamentară pe care o deţine pentru a anula o prevedere constituţională care viza evitarea monopolurilor în domeniul mass-media. Ulterior, partidul Fidesz a propus un proiect, ce urmează să fie supus la vot în iulie, care prevede fuziunea autorităţilor pentru supravegherea posturilor publice de radio şi televiziune şi crearea unui consiliu media mult mai puternic, cu rolul de supraveghere atentă a posturilor publice şi private. Preşedintele noului consiliu ar urma să fie numit direct de premierul Viktor Orban, iar restul membrilor de către partidul de guvernământ.

Potrivit opoziţiei socialiste, efectul ar fi "transformarea presei publice într-o presă de partid". Fenomenul ar fi o premieră în Europa Centrală după căderea regimurilor comuniste, notează Washington Post.

O altă măsură, care ar urma să fie adoptată în toamnă, este şi mai îngrijorătoare. Iniţiativa vizează presa scrisă şi chiar blogurile, informaţiile publicate de acestea urmând să fie supravegheate strict de către organisme guvernamentale, precizează Washington Post. Dezbaterile în Parlament au fost amânate după criticile dure venite din partea organizaţiilor de presă internaţionale. Analiştii ungari cred însă că Orban aşteaptă doar expirarea mandatului preşedintelui Laszlo Solyom, care va fi succedat de un aliat naţionalist al premierului.

"Printre primele acţiuni ale Cabinetului Orban se numără legea care permite acordarea cetăţeniei etnicilor maghiari care locuiesc în alte ţări - o măsură care vizează minorităţi din Slovacia, România şi Serbia. Dat fiind că primele două ţări sunt membre UE, iar a treia este candidată la aderare, o astfel de măsură nu părea să fie necesară. Însă Victor Orban încearcă să le facă pe plac celor care nu au acceptat niciodată prevederile Tratatului de la Trianon, prin care s-au stabilit actualele frontiere ale Ungariei. Dacă iniţiativa cetăţeniei poate fi considerată una strict simbolică, încercarea de a impune controlul asupra mass-media nu este simbolică", avertizează Washington Post.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici