Washingtonul, "profund dezamăgit" de proiecte israeliene de colonizare a Ierusalimului de Ext

Statele Unite au denunţat marţi cu fermitate intenţia Israelului de a aproba construirea a aproximativ 5.000 de noi locuinţe la Ierusalimul de Est, apreciind că aceste lucru este "împotriva cauzei păcii".

207 afișări
Imaginea articolului Washingtonul, "profund dezamăgit" de proiecte israeliene de colonizare a Ierusalimului de Ext

Washingtonul, "profund dezamăgit" de proiecte israeliene de colonizare a Ierusalimului de Ext (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem profund dezamăgiţi de faptul că Israelul persistă în continuarea acestei scheme de acţiuni provocatoare", a declarat Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, într-o declaraţie mai fermă decât de obicei asupra acestui subiect.

"Oficiali israelieni repetă fără încetare că susţin calea unei soluţii cu două state, dar aceste acţiuni nu fac altceva decât să pună şi mai mult în pericol acest obiectiv", a continuat ea.

Israelul este pe punctul de a aproba noi proiecte de construcţii masive în cartiere de colonizare din Ierusalimul de Est, ocupat de către Israel, în pofida unor critici exprimate la nivel internaţional.

"Două proiecte care prevăd construirea a 549 şi 813 locuinţe în cartierul Givat Hamatos (la sud de Ierusalim) urmează să fie examinate astăzi (marţi) de către Comisia pentru Planificare a districtului Ierusalim", a declarat pentru AFP Hagit Ofran, un specialist în dosarul colonizării din cadrul grupului Pacea Acum.

Autorităţile municipale urmează să aprobe miercuri alt proiect privind construirea a aproximativ 2.610 locuinţe la Givat Hamatos. De asemenea, Comisia pentru Planificare urmează să discute joi construirea a aproximativ 1.100 de locuinţe suplimentare în cartierul de colonizare Gilo (sud) şi se va reuni la 7 ianuarie pentru a analiza crearea unui şantier al unui hotel de aproximativ 1.000 de camere la Givat Hamatos.

"Nu ne aflăm într-un cerc constructiv aici. Trebuie să spargem acest cerc, să punem capăt acţiunilor de provocare şi să aducem toare părţile la masa negocierilor", a subliniat Nuland. "Nu putem dori acest lucru mai mult decât părţile însele", a insistat ea.

Israelul consideră Ierusalimul capitala sa "unificată şi indivizibilă". Însă comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea în 1967 a părţii de est a Ierusalimului, unde palestinienii vor să instaleze capitala Palestinei, un stat la crearea căruia aspiră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici