WikiLeaks: Banca portugheză Millennium BCP s-ar fi oferit să "spioneze" în Iran pentru SUA

Cea mai mare bancă privată din Portugalia, Millennium BCP, care are filiale şi în România, a încercat să obţină un acord secret cu administraţia SUA care i-ar fi permis să desfăşoare afaceri în Iran în schimbul unor informaţii confidenţiale despre tranzacţiile financiare iraniene în Portugalia.

54 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Banca portugheză Millennium BCP s-ar fi oferit să "spioneze" în Iran pentru SUA

WikiLeaks: Banca portugheză Millennium BCP s-ar fi oferit să "spioneze" în Iran pentru SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia apare într-o notă diplomatică americană obţinută de WikiLeaks şi publicată de El Pais, în ediţia electronică. Potrivit acesteia, Guvernul portughez ar fi fost informat de propunerea Banco Comercial Portugues (Millennium BCP).

Banca centrală a Portugaliei a confirmat marţi că are cunoştinţă de faptul că o delegaţie a Millennium BCP a mers la Teheran în aprilie 2009, la invitaţia ambasadei iraniene la Lisabona, dar a afirmat că i-a amintit băncii private de "obligaţiile sale legale de a informa" autorităţile portugheze în legătură cu orice operaţiune care ar putea constitui spălare de bani sau finanţare a terorismului. BCP ar fi răspuns că a luat toate măsurile necesare pentru a nu încălca sancţiunile, adăugând că "nu va desfăşura tranzacţii cu băncile iraniene".

Oficialii Millennium BCP au declarat într-un comunicat că "simpla idee de a partaja informaţii este falsă şi fantezistă" şi a negat că preşedintele băncii, Carlos Santos Ferreira, s-ar fi oferit să informeze administraţia americană în legătură cu conturile iraniene şi activităţile financiare în schimbul permisiunii de a opera în această ţară.

Guvernul condus de Jose Socrates a emis un comunicat în care susţine că liderii portughezi "nu au cunoştinţă şi nu au avut niciodată cunoştinţă de vreo activitate comercială a BCP în Iran".

Dar o notă diplomatică din februarie 2010 trimisă de la ambasada Statelor Unite la Lisabona susţine clar că "(preşedintele Millennium BCP Carlos Santos) Ferreira vrea să stabilească o relaţie cu Iranul pentru a ajuta administraţia Statelor Unite să urmărească activele şi activităţile financiare iraniene. Millennium s-a consultat cu Banca Portugaliei şi oficiali guvernamentali, şi ar vrea opinia noastră în privinţa propunerii sale de a stabili relaţii cu Iranul şi interesul Washingtonului de a urmări conturile iraniene în Portugalia.

Nota diplomatică subliniază că deşi Santos Ferreira nu a declarat explicit acest lucru, ambasada crede că "Ministerul portughez de Externe are cunoştinţă, cel puţin la nivel minim, de abordarea acestuia pe lângă ambasadă".

Grupul Millennium BCP a fost înfiinţat în 1985 şi activează în Portugalia (ţara de origine), Polonia, Grecia, România, Elveţia, Mozambic, Angola, Franţa şi Luxemburg, potrivit site-ului din România a băncii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici