WikiLeaks: Fostul premier croat Ivo Sanader a demisionat din cauza ameninţărilor crimei organizate

Fostul premier croat Ivo Sanader, judecat în prezent pentru corupţie, a demisionat de la conducerea Guvernului în 2009 din cauza crimei organizate, potrivit unui e-mail al agenţiei Stratfor, publicat de WikiLeaks, relatează cotidianul Jutarnji List.

90 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Fostul premier croat Ivo Sanader a demisionat din cauza ameninţărilor crimei organizate

Ivo Sanader (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sursa ne-a spus că Ivo Sanader, premierul croat, a demisionat din cauza crimei organizate. În esenţă, el a avut o înţelegere în legătură cu portul Ploce, unde Croaţia urma să construiască o staţie de gaz natural lichefiat. El s-a asociat cu infractori, iar aceştia i-au oferit o opţiune: să se retragă din politică sau ei vor începe să îi ucidă familia. El a decis să urmeze ordinele lor", se arată într-un e-mail al analistului Marko Papic din 17 septembrie 2009, care i-a fost trimis lui Eugene Chausovsky de la Stratfor. Papic menţionează, de asemenea, într-un mesaj anterior că "Guvernul croat este plin de crimă organizată", citat de Croatian Times, în ediţia online.

"Este foarte interesant ... partea despre Sanader este o nebunie (deşi era de aşteptat)", i-a răspuns Chausovsky lui Papic la 2 octombrie 2009.

Wikileaks a început recent să publice pe site-ul său o parte din cele peste cinci milioane de e-mailuri ale agenţiei de analiză Stratfor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici